2022. Szeptember 25. vasárnap
A nagyobb testsúly és derékbőség, de akár a kettes típusú diabétesz kialakulása is egy újonnan felfedezett génsor számlájára írható – jelentették be kutatók.

A brit kutatás során felfedezett génsor, mely a szigetország népességének 50 százalékában fellelhető, akár 2 cm-rel nagyobb derékbőségért, 2 kg-mal nagyobb testsúlyért és az inzulinnal szembeni rezisztenciáért is felelős lehet. Utóbbi a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet, az elhízás pedig a szív-érrendszeri betegségek egyik rizikófaktora.

gén, gének, elhízás

Egy génsor és a fizikai hatásai között lévő ilyen szoros összefüggés felfedezése mérföldkövet jelenthet – mondta el a kutatás vezető professzora, Jaspal Kooner. A génsor a kutatók szerint az MC4R nevezetű gén szabályozásáért felelős, ami pedig a test energiaszintjének befolyásolásában játszik szerepet, a magunkhoz vett étel mennyisége és az abból nyert energia hasznosítása nyomán.

A gének előfordulási gyakorisága jelentősebb azoknál, akik indiai, ázsiai vagy európai ősökkel büszkélkedhetnek. Ez magyarázattal szolgálhat arra a tényre, hogy az előrejelzések szerint 2020-ig miért a világ népességének 25%-át kitevő indiai ázsiaiaknál fordul majd elő a világ szív- és érrendszeri betegségeinek 40%-a.

A gének és a diabétesz, valamint a szív- és érrendszeri betegségek összefüggéseinek mélyebb ismerete lehetővé teszi, hogy a jövőben azonosítani lehessen azokat az embereket, akiknél nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő a fenti rendellenességek.


Forrás: Medipress
2008. 05. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés