2022. Október 02. vasárnap
Közel két évvel ezelőtt elcseréltek két újszülöttet egy oroszországi kórházban. A tévedésre talán sosem nem derült volna fény, ha nem kerül elő az egyik gyermek kórházi azonosító karkötője.

A karszalagot ekkor nézte meg először alaposabban a kisfiú édesanyaja, az orosz Anna Androszova, s nem a saját nevét látta rajta. Kiderült, hogy a mcenszki kórházban 2007. március 1-jén két kisfiú született: a csecsen Zarema Tajszumova kreol bőrű, fekete szemű, az orosz Anna Androszova szőke hajú, kék szemű fiúcskának adott életet.

elcserélt gyerekek

Anna mindjárt az első alkalommal levette a karkötőt, hogy eltegye emlékbe, mivel a takarón is ott volt a neve. Aztán megbetegedett, s csak akkor látta újra kisfiát, amikor hazaindult a kórházból. Nem is gyanakodott, mivel az apa sötét hajú és árvaházban nevelkedett, így családját nem ismerik. Amikor kiderült a tévedés, Anna felkereste Zaremát, de az becsapta az ajtót az orra előtt.

A kórház génvizsgálatot végeztetett, s bebizonyosodott, hogy a két babát elcserélték. Androszova bírósághoz fordult, amely úgy ítélkezett, hogy a gyereknek jogában áll saját családjában nevelkedni, s kötelezte a szülőket a babacserére. Mindkét anyának nehéz volt megválnia az addig nevelt babától, s minkét baba sokáig nem tudott megnyugodni az új anya mellett, de az orosz lapok szerint már megszokták új környezetüket. Az anyák mindketten hálásak egymásnak, hogy kisfiát szeretetben nevelte a másik, s később, ha a fiúk nagyobbak lesznek, együtt akarják nekik elmondani a történetet.

Máskor is történt már hasonló eset Oroszországban: hatvan évvel ezelőtt egy orosz és egy tatár anya gyerekét cserélték el. Akkor a bíróság addigi családjukban hagyta a gyerekeket. Híressé azért vált az eset, mert a hibát elkövető dada egész életében vezekelt hibájáért, még az öregségi nyugdíjat sem fogadta el.

1976-ban Perm közelében is történt hasonló eset: ott egy ismerős jelentette az családnak, hogy a szomszéd faluban él egy fiú, aki nagyon hasonlít a kaukázusi családfőre, és akinek a szülei oroszok. Az akkor már 22 éves fiúk maradtak addigi helyükön, de a családok szoros barátságot kötöttek. Akárcsak 1992-ben Ukrajnában, ahol tíz év után derült ki, hogy két kislányt elcseréltek: attól kezdve mindkét kislánynak két mamája és két papája volt.

A pszichológusok szerint a bíróságok helyesen jártak el: egészen kicsi korban még vissza lehet cserélni a kicsiket, később azonban ez már súlyos lelki traumát okozhat.


Forrás: MTI
2009. 04. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés