2023. December 02. szombat
Hogy néz ki a csípésük? -  Hogyan irtsuk ki?
Az ágyi poloska világszerte igen elterjedt élősködő, legyen szó ötcsillagos szállodáról, egészségügyi intézményekről vagy akár egy szerény hajlékról. Ez az éjszakai vérszívó nagy túlélő, csípése viszket és fáj, ürüléke allergizáló hatású. Hogyan szabaduljunk meg tőlük?
Jelenléte nem függ össze szorosan a takarítással, az ágyi poloska ugyanis olyan elképesztő helyeken bújik meg, amit egy átlagos takarítással el sem érünk. Ilyen helyek például a könyvek lapjai, a villanykapcsolók belseje, a kárpitozott bútorok apró hézagai, de a televízió/rádió belsejében is otthon érzik magukat. Nappal sosem találkozunk velük, éjszaka azonban a nyugalom, a sötétség és a testünk melege előcsalogatja őket, hogy megkezdjék lakomájukat. Emberi vérrel táplálkoznak, bár tartós éhezéskor az állatokra (pl. veréb, fecske, baromfi, galamb) is ráfanyalodnak. Éhezni azonban 1–4 hónapig is képesek, és rendkívül szaporák, egyetlen ágyi poloska rövid idő alatt 4000 ivadéknak is életet adhat. Ágyi poloska

Hogy néz ki a csípésük?

A csípés láttán először szúnyogra vagy pókra gondolunk, az ágyi poloska csípése azonban nem hasonlít hozzájuk. Apró, kerek, piros, kiemelkedő csípéssorozatokat láthatunk ilyenkor a bőrön, melyek láncszerűen vagy csoportosan helyezkednek el. Csípésük helye csak órákkal később kezd el intenzíven viszketni. Ha reggelente egyre több csípéssel ébredünk, melynek nyoma több napig is látható, gondolnunk kell az ágyi poloska jelenlétére.
Csípésük kellemetlen, egyéni érzékenységtől függően többé vagy kevésbé fájdalmas, vakarásuk során felülfertőződhet a csípés helye, ürülékük pedig allergizálhat. Lelki traumát is okoz a jelenlétük, hiszen egy láthatatlan ellenséggel kell szembeszállnunk, amit ráadásul mi magunk is könnyen terjeszthetünk. Egy sporttáskában, bőröndben vagy akár csak a ruházatunkban vándorolhatnak velünk szállodába, ismerőshöz, barátokhoz, de vendégeket is nehéz hívnunk, hiszen ő is magával viheti otthonába.

Hogyan irtsuk ki?

Mint láthatjuk, meglehetősen életképes, makacs élősködő az ágyi poloska, ezért kiirtása sem egyszerű, különösen, ha a lakás teljesen elfertőződik.
Kezdjük a kiirtást egy rendkívül alapos nagytakarítással, bár ez korántsem lesz elég. Porszívózzuk ki alaposan a legkisebb repedéseket, az ágyak, bútorok alatti területeket, a legeldugottabb zugokat is, majd dobjuk ki a porzsákot, ne csak ürítsük. Vegyünk poloskairtó szert, és a használati utasításának megfelelően alkalmazzuk. A vizes helyiségeket (fürdőszoba, WC, konyhai mosogató) nem szükséges kezelnünk, ezek nem a kedvenc helyei az élősködőnek. Ne csak az ágy környékére koncentráljuk, mert a felsoroltaknak megfelelően igen változatos helyeken tanyáznak, és ne csak a hálószobára korlátozódjon az irtás, hanem a vizes helyiségek kivételével a teljes lakásra. Ha az ágyipoloska-fertőzés már olyan mértékben elharapódzott, hogy nem tudunk mi magunk megbirkózni vele, forduljunk profi kártevőirtókhoz!
Szerző: Nagy Tünde
2023. 09. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés