2021. Május 14. péntek
Egy génvariáció miatt kívánják jobban a magasabb zsír- és cukortartalmú ételeket bizonyos emberek, és ezzel étkezésenként átlagosan 100 felesleges kalóriát fogyasztanak el – derítették ki skóciai kutatók.

A University of Dundee kutatói szerint az elhízásért részben felelősnek tartott FTO gén variációi a felelősek az egészségtelen ételek iránti vonzódásért. Az FTO gént az emberek 63 százaléka hordozza – olvasható a BBC hírei között.

egészségtelen ételek, gén

A tudósok a vizsgálatokba száz 4 és 10 év közötti gyereket vontak be, akik három étkezési vizsgálatban vett részt. A próbák során az élelmiszerek igen széles választékát kínálták nekik, és a tapasztalatok szerint a génhordozó gyerekek az édesebb és zsírosabb ételeket választották. Ebből vonható le az a következtetés, hogy ők ösztönösen jobban vonzódnak ezekhez az ételekhez, mint az egészséges táplálkozáshoz sorolt termékekhez.

A kutatók ugyanakkor nem találtak különbséget a két csoport között az emésztés gyorsaságában vagy a gyerekek fizikai aktivitásában. Arra sem volt semmi bizonyíték, hogy a gént hordozóknak gondot okozott volna annak felismerése, hogy jóllaktak, és ideje abbahagyni az evést, vagyis mennyiségben nem ettek többet és az étkezés ideje sem volt hosszabb.

A vizsgálatot irányító Colin Palmer professzor szerint a kutatás azt bizonyítja, hogy ez a gén önmagában, jelentős mennyiségű táplálék bevitele nélkül nem okoz elhízást. Vagyis megfelelő étrenddel a génhordozók esetében is megelőzhető a túlsúlyosság és az elhízás.

„A gén arra késztetheti hordozóit, hogy több egészségtelen ételt fogyasszanak” – mondta Palmer professzor, aki szerint a kutatás ismét alátámasztotta azt a felvetést, hogy a túlsúly és az elhízás gyors növekedése szoros összefüggésben van az olcsó és kalóriadús ételek széles választékával. Ezek a termékek túlzottan nagy csábítást jelentenek ugyanis a génhordozóknak.

A tudósok azt is kimutatták, hogy az FTO egy variánsát hordozók esetében 30 százalékkal magasabb az elhízás kockázata – ide tartozik a lakosság 49 százaléka. Ugyanakkor az elhízás rizikója már 70 százalékos azok esetében, akik a gén mindkét variánsát hordozzák. Palmer professzor ugyanakkor arra is rámutat, hogy az elhízásért több gén lehet felelős.


Forrás: MTI
2008. 12. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés