2021. Április 19. hétfő
Csodálkozott valaha azon, hogy gyermeke miért csak pár falatot evett a vacsorából, amikor utána gond nélkül megevett egy nagy adag fagylaltot? A növekedésben lévő csontok a bűnösek. Egy új kutatás szerint ugyanis a gyorsabban növő gyermekek jobban szeretik az édességet, mint lassabban növő társaik.

Susan Coldwell, a Washington Egyetem orálhigiénés docense és munkatársai 11 és 15 év közötti gyermekeknek adtak különböző cukortartalmú üdítőket, majd két csoportba osztották őket: azokra, akik szívesen választották a cukros üdítőket, és azokra, akik nem. Kiderült, hogy akiknél a vizeletben nagyon magas volt a csontnövekedés biomarkerének szintje, azok választották a legédesebb üdítőket.

édesség, csontok

„Sok kalóriát használnak fel a növekedéshez, a szervezet erre az édességek iránti fokozott vággyal reagál” – magyarázta Coldwell. A legtöbb kultúrában a gyerekek szívesebben esznek édességet, mint a felnőttek, ennek oka valószínűleg az, hogy a cukrot könnyebben alakítják energiává.

A gyermekkori elhízás egyre nagyobb problémát jelent az Egyesült Államokban, és a mindenhol hozzáférhető magas kalóriatartalmú, finomított élelmiszerek nem segítenek ezen. A vizsgálatban résztvevő gyerekek 40 százaléka volt túlsúlyos.

A kutatók azt tanácsolják a szülőknek, hogy próbáljanak gyümölcsöt adni gyermekeiknek, ami szintén édes, ám tápláló és kalóriaszegény. A zöldségek megszerettetését sem szabad feladni: kutatások bizonyítják, hogy körülbelül 15-ször kell kínálni egy-egy ételt, míg a gyerekek elfogadják. Az idő múltával pedig csökken az édesség szeretete, és serdülőkorban sokat változik az ízlés, így eljön az az idő is, amikor a gyerekek nem kezdenek hisztizni az édességes polc előtt.


Forrás: Medipress
2009. 03. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés