2022. December 06. kedd
Ebolával fertőzött elhullott majmok kenet- és szövetmintáinak vizsgálatával a kutatók azt mutatták ki, hogy a vírus akár hét napig is életben maradhat az elhunyt áldozatban.

Az USA National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) intézetének az Emerging Infectious Diseases szaklapban megjelent beszámolójából az is kiderült, hogy a nem fertőző virális genetikai anyag a halált követően akár 70 napig is megmaradhat a szervezetben. A tanulmány szerzői elmondták, hogy mostanáig nem vizsgálták szisztematikus módon a halottakból származó mintákban lévő Ebola vírus kimutatásának hatékonyságát. Az új eredmények azt mutatják, hogy több nappal a halál bekövetkezése után is el lehet kapni az Ebolát az elhunyt áldozatoktól, ami még jobban hangsúlyozza a holttestek biztonságos kezelésének és eltemetésének jelentőségét. A kutatás arra is rávilágít, hogy a holttestekből vett szájüregi kenetmintavétel megbízható és biztonságosabb alternatíva lehet annak meghatározására, hogy a személy Ebolában halt-e meg, mint a kockázatosabb eljárások, például a szövetmintavétel.

A szerzők ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy a szájüregi kenetminta nem feltétlenül számít megbízható diagnosztikai alternatívának a vérvizsgálat helyett olyan személyek esetében, akik –vélhetően más eredetű – halálukkor valószínűleg az Ebola vírusfertőzés korai szakaszában voltak. Egy járvány megfékezéséhez fontos kideríteni, hogy az emberek halálukkor hordozták-e az Ebolát, nemcsak a betegség terjedésének felmérése szempontjából, hanem ezért is, hogy meg lehessen határozni, szükség van-e a velük érintkezésbe lépett emberek nyomon követésére.


Forrás: Medipress
2015. 02. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés