2024. Május 21. kedd
Az ENSZ szerint rossz hatással van a befolyásolható fiatalokra, ha futni hagyják a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket elkövető sztárokat. Az ENSZ kábítószer-ellenőrző szervezete első ízben hívta fel a figyelmet arra, hogy a kábítószerfüggő hírességek – mint például a brit Amy Winehouse és Kate Moss – sokat ártanak fiatal rajongóiknak.

Bár a Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szervezet (INCB) nem említett konkrét neveket, hangsúlyozta, hogy a rendőrség és a bíróságok engedékenysége a híres emberek irányában aláássa az igazságszolgáltatás rendszerét.

drogos sztárok droghasználat kábítószer büntetés

„Nem szabadna különbséget tenni a híres és az ismeretlen bűnelkövetők között” – nyilatkozta az INCB egyik tagja, Hamid Ghodse professzor. „Nemcsak a gyakran még igencsak befolyásolható fiatalokra van káros hatással, hanem az egész lakosság cinikussá válhat, ha bizonyos emberek megúszhatják a büntetést drogügyekben.”

Az ENSZ szervezete mielőbbi lépéseket sürget a kormányok felől, hogy a hírességek drogos bűncselekményei ne maradhassanak büntetlenül, mivel a kábítószerrel való visszaélést még véletlenül sem szabadna a fiatal, sztárkultuszban élő rajongók előtt romantikus fényben feltüntetni.

A figyelmeztetés időzítése minden bizonnyal nem véletlen, hiszen az utóbbi időben több brit híresség drogos esete is nagy nyilvánosságot kapott. A brit zenész, Pete Doherty már számos alkalommal megúszta a börtönt drogos bűncselekményei ellenére, a zaklatott életű soulénekesnőt, Amy Winehouse-t pedig januárban kokainhasználat közben érték tetten. 2005-ben a szupermodell Kate Moss nemcsak megmenekült a vádemeléstől, amikor lefilmezték kokainszívás közben, de még a karrierje is fellendült az ügy kapcsán. Új beceneve „Kokain Kate” lett.

Bármelyikőjük megnevezése nélkül Ghodse csak annyit mondott, hogy sokan részesülnek túlzottan engedékeny bánásmódban az Egyesült Királyságban és szerte a világban. Az ENSZ szerint az olaszok és spanyolok mellett a britek fogyasztják a legtöbb kokaint az Európai Unióban. 2005 és 2006 között 2-ről 2,4 százalékra nőtt a kokainélvezők aránya Angliában és Wales-ben a 15-64 éves korosztályban.


Forrás: Medipress
2008. 03. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés