2024. Május 21. kedd
A nem dohányzókkal ellentétben a dohányosoknál emelkedhet a vastagbélrák kockázata, ha több gyümölcsöt és zöldséget esznek – állítja egy szerdán közzétett, tíz európai országra kiterjedő felmérés.

A holland Nemzeti Közegészségügyi és Környezeti Intézet (RIVM) kutatói mintegy félmillió embert kérdeztek ki étkezési és dohányzási szokásaikról tíz európai országban, majd nyolc és fél éven át nyomon követték egészségi állapotukat.

dohányzás, zöldség, gyümölcs

Közleményük szerint a napi 600 grammnál több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztó embereknél 20-25 százalékkal kisebb eséllyel fejlődött ki vastagbélrák, mint azoknál, akik 220 grammnál kevesebbet ettek. „A dohányosoknál azonban a zöldség és gyümölcs fogyasztása ezzel ellenkező módon növelte a vastagbélrák esélyét” – közölték a kutatók.

Hans Verhagen, az intézet munkatársa hangsúlyozta: ez nem azt jelenti, hogy a dohányosok hagyják el étrendjükből a gyümölcsöt és zöldséget, hanem azt, hogy inkább szokjanak le a dohányzásról. A kutatók azzal magyarázzák a felmérés eredményét, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben lévő egyes anyagok növelhetik a dohányfüst rákkeltő hatását.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés