2023. December 02. szombat
Köztudott, hogy a dohányzás ártalmas szervezetünkre, különösen szívünkre. Megfigyelések szerint a folyamatos dohányzás az artériák fokozatos meszesedését okozza. Egy kutatás szerint ez a folyamat kétszer gyorsabb, mint a nem dohányzóknál, ez pedig megnöveli esélyüket a szívroham és a stroke kialakulására.

A Tokiói Orvosi Egyetem és a Texasi Egyetem kutatói több mint kétezer japán felnőttnél végeztek évente boka/kar mérést, azaz a felkar és a boka artériáiban mérték a szív által kipumpált vér sebességét. A mérés támpontot ad az érelmeszesedés mértékének megítélésére, a vér ugyanis lassabban halad a meszesebb artériákban.

dohányzás, érelmeszesedés, artériák

Az 5-6 éven át zajló megfigyelések alapján a kutatók azt találták, hogy a véráramlás sebességének évről-évre való változása a dohányosoknál nagyobb volt; nagy és közepes méretű artériáik kétszer gyorsabban meszesedtek el, mint a nem dohányzókéi.

Dr. David Vorchheimer, a Mount Sinai Egészségügyi Központ professzora szerint ez az eredmény további indokot ad a dohányzásról való leszokás melletti érvekhez. „Az egyik kihívás, amivel az orvosoknak szembe kell nézniük, az a leszokás melletti érvelés. A betegek gyakran mondják, hogy évek óta dohányoznak, mégsem történt velük semmi. De a tanulmány hangsúlyozza, hogy a károsodás fokozatosan növekszik. Attól, hogy most nincs bajunk, nem jelenti azt, hogy örökre megúsztuk. Az artériák elzáródása az egyik legkorábban jelentkező és legkényesebb változás. Leszokás után javulhat az állapot.”

A tanulmány vizsgálta azt is, hogyan hat a dohányzás egy gyulladásjelző fehérjére, az ún. CRP-re (C-reaktív protein), ami a szív- és érbetegségek kialakulásában is szerepet játszhat, de az artériák elzáródása és a fehérje szintje között nem találtak kapcsolatot. „Még próbáljuk megérteni a CRP szerepét, miszerint a szív-érrendszeri betegségek oka vagy jelzője-e” – mondta Dr. William B. Borden, a New York-i Weill Cornell Egészségügyi Központ preventív kardiológus docense.


Forrás: Medipress
2010. 05. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés