2021. Szeptember 18. szombat
Azok a gyerekekben, akiknek édesanyja depressziós a várandósság alatt, emelkedik a felnőttkori depresszió-kockázata – derül ki egy friss kutatásból.

A terhesség alatti orvosi kezelés csökkenti a csemete későbbi mentális egészségügyi kockázatát – állítják az egyesült királyságbeli Bristol Egyetem szakértői. A vizsgálat során több mint 8 000 olyan anya utódját kísérték figyelemmel, aki szülés utáni vagy előtti depresszióban szenvedett. Az eredmények alapján az érintett gyerekeknél 18 éves korukban 1,3-szeres a depresszió kialakulásának kockázata. Az eredmények a JAMA Psychiatry című szakfolyóiratban jelentek meg. „A terhesség alatti depresszió még a várandósság ideje alatt kezelésre szorul, ezért komolyan kell venni. Úgy tűnik, hosszú távon a kicsi számára is kockázatot jelent, bár nem túl nagyot” – nyilatkozta a kutatást vezető Dr. Rebecca Pearson a BBC-nek. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a vizsgálat statisztikai együttjárást biztonyít, nem pedig ok-okozati összefüggést.

Carmine Pariante professzor, a londoni King's College pszichiátriai intézetének munkatársa hozzátette, hogy az emberek mentális egészségét nem a születés pillanatától, hanem már a méhen belül is óvni kell. „Az üzenet világos: a várandósság alatt depresszióval küszködő kismamáknak nyújtott segítség a következő generációnak is előnyére válik” – mondta Pariante professzor. Celso Arango, a Gregorio Maranon Általános Egyetemi Kórház professzora pedig azzal egészítette ki a fentieket, hogy a stresszhormonok befolyásolják a magzati fejlődést. „A depressziós nők kezelése optimális esetben már a fogantatás előtt megtörténik, ám amennyiben már várandósak a diagnózis idején, még fontosabb a kezelésük, hiszen a kisbaba egészségéről is szó van” – fejtegette Arango professzor.


Forrás: Medipress
2013. 10. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés