2024. Április 16. kedd
Szempontok az egyéni gondozás során -  Néhány zeneterápiás játékötlet -  Segítség az interneten: felejtek.hu
Magyarországon egyre több idősotthonban dolgoznak zeneterapeuták. A zene, a tánc, az éneklés, a játék központi szerepet töltenek be a memóriavesztéssel küzdők életében. Az aktív zenélés, de a passzív zenehallgatás is hat az agykérgi és kéreg alatti struktúrára, amelyek az emlékezésben fontos szerepet töltenek be. Hogyan dolgoznak a zeneterapeuták? Milyen játékos zeneterápiás eszközök állnak rendelkezésre a demens beteg otthoni ápolásában?

A zeneterapeuták terápiás terveiket elsősorban a nyugat-európai és amerikai kutatási eredményekre alapozzák. A zene önmagában képes a fizikai, érzelmi, szociális és kognitív létünkre hatni, minőségileg magasabb szintre emelni ezen területeinket.

A zene és a beszéd feldolgozása az agyban sokszor egymást fedő területek. Ezek a bizonyított kapcsolódások kiemelten fontosak a demencia esetén, ahol az agyi kapacitás folyamatosan leépül. Az elhalt agysejt nem helyettesíthető, de az olyan bennünk élő, életünk során elsajátított komplex rendszer, mint a zene, képes életünk utolsó percéig a még bennünk meglévő képességeinket mozgósítani páratlan kapcsolódásai révén.

Zeneterápia1

Minden klienssel való első találkozás során a terapeuták a családtagok bevonásával személyiségkártyát hoznak létre, melynek célja, hogy tartalmazza azokat az információkat, mellyel elindítható a terápia. Ide tartoznak a kedvenc dalok, slágerek, műfajok, a zenei oktatás, élmények múltbeli megélése, tapasztalatai, hangszertudás, koncertlátogatás, kórusélet, vallási dalok. Kiemelt zenei anyagnak tekintik a demencia sajátos tünetei miatt az egyén fiatalkorához (0-30 év) tartozó zeneirodalmat, de ennél sokszor fontosabb az egyéni emlékezet, érdeklődés, motiváció.

A zenés alkalmak, foglalkozások oldják a stresszt, pozitív hatással vannak a kliensek depressziójára, elterelik a beteg figyelmét, aktivizálják az érzelmeket, a hosszú távú memóriát. A meglévő készségeket, képességeket időben és minőségi értelemben is hosszabban fenntarthatjuk a nem verbális terápiák segítségével, ezáltal a demenciával élők jólétét biztosíthatjuk.

Az tapasztalható, hogy a kór előrehaladtával egyre jelentősebbek a gyermekdalok, zenei mondókák, édesanyák altatódalai, a közös apró táncok, dúdolások. Nem beszélve a végső szakaszról, a palliatív ellátásról, mely teljesen másfajta jelenlétet, kísérést kíván a zeneterapeutáktól is.

Szempontok az egyéni gondozás során

Érdemes összeállítani olyan zenei anyagot (CD, applikáció stb.) melynek dalai a kliens szívéhez legközelebb állnak. Fontos, hogy hangerőben, tempóban ne legyenek nagy váltások az elhangzó kedvenc slágerek között. Ezt eleinte érdemes együtt hallgatni, dúdolni, a dalokhoz együtt mozogni, táncolni, azaz a hozzá kapcsolódó pozitív érzelmeket felidéztetni, felszínre hozni.

A kedvelt zeneműveket eredeti, az egyén által valós idejében hallgatott formájában érdemes lejátszani, meghallgatni. A zenehallgatással elérhetjük, hogy hozzátartozónk, gondozottunk figyelmét lekösse, akkor is, ha nem vagyunk mellette, így ő biztonságba, kényelembe kerül, míg a gondozó más fontos feladatokra is tud koncentrálni. A közös táncolás, együtt mozgás további örömforrást jelent gondozott és ápoló számára. Hasonló örömteli, energetizáló hatása van a közös éneklésnek is.

Ameddig csak lehet, vigyük családtagunkat koncertekre, kórus-előadásokra, színházi programokra. A gondozó számára szomorú esemény lehet annak megélése, hogy okos, kedves nagyszülője már csak óvodáskori dalok éneklésére képes, de a demenciával élő számára, kaotikus világában ezek lehetnek az utolsó kapaszkodók a pozitív érzelmek, valós emlékek világához.

A túlstimulálást kerülni kell. A sok táncolás, vidám zenélés, órákon át bömböltetett nóta-tv megviseli a demens ember pszichés és lelki állapotát, módosítja azt, túlpörgeti, kontrollvesztés áll be, irritáltság, viselkedésben agresszió, mindaz, aminek enyhítésére alkalmazzuk eredendő célként a zenét.

Zeneterápia2

Néhány zeneterápiás játékötlet

1. Saját hangszer készítése hétköznapi tárgyakból internet segítségével (szívószál, tejfölös pohár, babok összevarrt zsákban)

2. Memóriagyakorlat: 5 különböző tárgy hangjának bemutatása, majd csukott szemmel hallgatás után meg kell mondani, melyiket szólaltattuk meg

3. Az A part alatt című dal eléneklése képek alapján

4. Érzelemkártyák felolvasása, adott kártya alapján éneklés (örömmel énekeljük a Kis kacsa fürdik dalt, szomorúan a Hull a szilva kezdetűt, és mosolyogva a Legyen a Horváth kertben Budán című operettslágert)

5. Tartsunk otthon rádiós műsort! Ehhez nem kell más, mint szerettünk kedvenc dalanyaga CD-n, telefonon, s a számok között felolvassuk, vagy felolvastatjuk vele az időjárásjelentést, a híreket, egy szép verset, fontos közmondásokat, napi mottót, bibliai idézetet, vagy divattippeket

6. Fessünk, gyurmázzunk, hajtogassunk papírt, vágjunk, varrjunk, ragasszunk együtt zenehallgatással összekötve

7. Hallgassunk meg egy rövid zenét, zenei részletet, s a családi fotók, kinyomtatott képek, esetleg megvásárolt képeslapok közül válassza ki, hogy melyik képhez illet a zene

8. Játsszunk kvízt otthon! Lehet a témakör a Táncdalfesztivál!

9. Olvassunk fel és nézzünk meg közösen diafilmeket, a képekről gyűjtsünk szavakat, hangokat. 10. Zenésítsük meg kedvenc verseit, vagy általa mondott szavakból írjunk verset, zenét.

11. Ha jó a kedved üsd a tenyered kezdetű dal alkalmas arra, hogy csettintsünk, fütyüljünk, hapcizzunk, kurjantsunk, dobbantsunk, kiáltsunk….

Segítség az interneten: felejtek.hu

Sokat segíthet az Alzheimer-kórra és más, demenciát okozó betegségekre specializálódott www.felejtek.hu azoknak, akik érintett családtagjukat gondozzák. Nemcsak ezekről a betegségekről tudhatnak meg minden fontosat, hanem számos hasznos ápolási tanácsot gyűjtöttek össze a betegek hozzátartozói számára is. Ötleteket kaphatnak napi gondozás során felmerülő problémákhoz, például ahhoz, hogyan javítható a memória, milyen játékokkal, gyakorlatokkal lehet a lehető legtovább karbantartani. Nagyon fontos az is, hogy a felejtek.hu portálon keresztül sorstársakkal is megoszthatja a tapasztalatait és szakemberektől is kérhet segítséget, nemcsak orvosi, hanem szükség esetén jogi, esetleg társadalombiztosítási ügyekben is.

 

Szponzorált tartalom


Forrás: felejtek.hu
2022. 03. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés