2024. Július 22. hétfő

Daganatos megbetegedések: A rákról általában

rák, psziché, lélek

Ugyan a daganatos betegek fele ma már meggyógyul, a rák diagnózisa a betegek többsége számára egyet jelent a halálos ítélettel. A tragikus élmény érthető módon pszichés következményekkel jár.


BŐVEBBEN


daganatos megbetegedések

A daganatos megbetegedések sikeres gyógyításának esélyét nagyban növeli a betegségek minél koraibb felismerése. Ezt segíti a rendszeres önvizsgálat és szűrővizsgálatokon való részvétel. Továbbá nem árt tisztában lenni azzal sem, családunkban milyen gyakran fordulnak elő ilyen betegségek.


BŐVEBBEN


Rák
Több mint 200-féle rákos megbetegedés létezik, melyekről az emberek többségének visszafordíthatatlan, halálos kór jut eszébe. Ez sok esetben sajnos valóban így van, de az esetek nagyjából felében a rákbetegek ma már meggyógyulnak.
BŐVEBBEN


A vastagbél daganatai világszerte mindkét nemben az első három leggyakoribb daganattípus közé tartoznak (a tüdő-, prosztata- és emlőrák mellett). Hazánkban különösen rossz a helyzet, hiszen a statisztikai adatok szerint az Európai Unió országai közül Magyarországon a legmagasabb a vastagbélrák előfordulási és halálozási rátája, ami évente mintegy 9000 új beteget és 6000 halálesetet jelent (Ausztriában lakosság-arányosan mindkét érték ennek körülbelül a fele). Dr. Pászthory Erzsébet, az Allergiaközpont gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvosa szerint ez a tény azért is szomorú, mert ezek a betegségek korai stádiumban felismerve nagyon jól gyógyíthatók, sőt, akár kialakulásuk is megelőzhető.
BŐVEBBENVital - egészségügyi linkcentrumKeresés