2024. Július 25. csütörtök
A legújabb kutatási eredmények szerint az egyszerű cukrokban és a repceolajban található zsírokhoz hasonló egészséges zsírokban gazdag étrend segíthet a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjét kordában tartani.

A kísérletek során az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztását repceolajjal kiegészítő kettes típusú cukorbetegeknek jóval alacsonyabb volt a vércukorszintjük, mint azoknak, akik jórészt csak teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak. Ezen kívül a repceolajat fogyasztók esetében a szívbetegségek kialakulási esélye is csökkent. "Korábban főleg az olívaolaj fogyasztását javasolták a szakértők, pedig a repceolaj legalább olyan jótékony, sőt, bizonyos esetekben még hatásosabb" - nyilatkozta Dr. David Jenkins, a Toronto Egyetem munkatársa.

A repceolaj rendkívül gazdag alfa-linolénsavban, ami az omega-3 zsírsavak közé tartozik és a diófélékben is nagyobb mennyiségben megtalálható, valamint egyszeres telítetlen zsírsavakban, amik szintén megtalálhatók az avokádóban és az olívaolajban. Az ételek glikémiás indexe azt mutatja meg, hogy milyen gyorsan növeli az adott étel a vércukorszintet. A keményítőben gazdag ételek (burgonya) glikémiás indexe például magas, mivel gyorsan és nagymértékben növelik a vércukorszintet. Az alacsony glikémiás indexű ételek közé tartozik a lencse, a szója, a joghurt, valamint a rostban gazdag gabonafélék. "A repceolaj fogyasztása egyszerre segíthet alacsonyan tartani a vércukorszintet, és megelőzni a szívbetegségeket" - nyilatkozta Dr. Jenkins.

A tudósok 141 cukorbeteget vizsgáltak meg, akik mind gyógyszeres kezelésben részesültek, hogy vércukorszintjüket kordában tarthassák. A résztvevők között nem voltak dohányosok, alkoholproblémával küzdők és szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegek. A résztvevőket véletlenszerűen osztották be a kísérleti és kontroll csoportokba. A kísérleti csoportban lévőknek a fehérliszttel készült termékek kerülése mellett még napi négy és fél szelet repceolajjal dúsított teljeskiőrlésű kenyeret is kellett fogyasztaniuk. A kontroll csoport tagjai napi hét és fél szelet teljeskiőrlésű, de repceolajtól mentes kenyeret ettek. A következő három hónapban mind a két csoport tagjainak csökkent a vércukorszintje, de a kísérleti csoportban közel másfélszeres volt a csökkenés mértéke a kontroll csoport eredményeihez képest. A szívbetegségek kialakulási esélye is sokkal jelentősebben csökkent a repceolajat fogyasztók esetében. "Meglepő módon a leginkább veszélyeztetettek nyertek a legtöbbet a repceolaj fogyasztásával" - nyilatkozta Dr. Jenkins. Az adatok szerint ugyanis a leginkább túlsúlyosak és a legmagasabb vérnyomással élők esetében hatott a legjobban a kísérleti étrend.

Míg a repceolaj a vércukorszintre, addig a teljeskiőrlésű gabona a vérellátására volt rendkívül jó hatással. "Ezek a mostani adatok különösen fontosak, mert segítenek bizonyítani, hogy az étrend valóban hatással lehet a kettes típusú cukorbetegek állapotára" - nyilatkozta Dr. Hertzel Gerstein, a McMaster Egyetem endokrinológusa. A kutatás részletes leírása a Diabetes Care című ovosi szaklapban olvasható.


Forrás: Medipress
2014. 07. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés