2024. Július 25. csütörtök
A legtöbb embert villámcsapásként éri, amikor szembesítik azzal, hogy cukorbeteg, és mostantól számtalan újdonságot kell beiktatnia az életébe, a vércukorméréstől az életmódváltáson át esetleg az inzulinadagolásig. A páciens félelmét és idegenkedését tovább fokozza, ha az orvosok és nővérek jórészt ismeretlen szavakkal dobálóznak.

Szerencsére a „diabétesznyelv” csak messziről olyan megfoghatatlan: cikkünkben máris segítünk megbarátkozni néhány szakkifejezéssel!

Diabétesz: cukorbetegség, latinul diabetes mellitus. Inzulinhiány okozta anyagcsere-betegség, melynek legfőbb tünete, hogy a cukor túl nagy mennyiségben ürül ki a szervezetből, esetleg vizet szív magával.

Cukorbetegség nyelve

1-es típusú cukorbetegség: a diabétesz általában fiatalkorban jelentkező formája, melynek során elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei, így az inzulint mesterségesen kell pótolni.

2-es típusú cukorbetegség: főként felnőttkorban kialakuló betegség, amelynek kifejlődésében az örökletes hajlam mellett az egészségtelen életmódnak van kulcsszerepe. A kezdődő 2-es típusú diabétesz életmódváltással normalizálható.

Glükóz: szervezetünk a táplálékkal felvett szénhidrátokat glükózzá, azaz – leegyszerűsítve – szőlőcukorrá bontja. Cukorbetegség esetén a vizeletből kimutatható a megemelkedett vércukorszint. Szervezetünk sejtjei ugyanis az inzulin segítségével veszik fel a vérből a glükózt.

Hba1c (hemoglobin á-egy-cé): a vérfesték (más néven hemoglobin) szőlőcukorral kötődött része, amely egészséges ember esetében a hemoglobin 4-6 %-át teszi ki. Ha nő a vércukorszint, nő a Hba1c mennyisége is. Alkalmas arra, hogy a mérés időpontja előtti 6-8 hét átlagos vércukorszintjét megmutassa.

Hiperglikémia: magas vércukorszint. A vércukorszint akkor magas, ha az éhgyomorra vagy étkezések előtt mért érték meghaladja a 7 mmol/l értéket, vagy 2 órával étkezést követően magasabb 7,8-nál, illetve ha több mint 2 egységet emelkedett.

Inzulin: a hasnyálmirigyben termelődő hormon, amely főszerepet játszik a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserében.

Inzulinrezisztencia: Az az állapot, melynek során a sejtek érzéketlenné vállnak az inzulin hatására.

Koleszterin: a sejthártyák építésében kulcsfontosságú anyag. Magas koleszterinszint esetén az érelmeszesedés kialakulásának kockázata nagyobb. A vér koleszterintartalma cukorbetegség esetén megnő, ezért különösen fontos, hogy helyes életmóddal optimalizáljuk.

Metabolikus szindróma: más néven inzulinrezisztencia-szindróma. Olyan kóros állapot, amely az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vércukor-, illetve a normálistól eltérő vérzsír-összetétel következtében alakul ki. Felgyorsítja az érelmeszesedés folyamatát.

Pen: golyóstollhoz hasonló, ezért könnyen kezelhető, inzulinadagolásra szolgáló eszköz.

Szénhidrát: vércukorszint-emelkedést okozó vegyület, amelynek bevitelét diabétesz esetén mérsékelni kell. Szénhidrátban gazdag élelmiszerek például a gyümölcsök vagy a péksütemények. Szénhidrátok pl.: a cukrok és a keményítő.

Vércukormérő: a vércukorszint meghatározására szolgáló, egyszerűen kezelhető eszköz.

Tesztcsík: vércukormérésnél használt eszköz, amely a vércsepp gyors elemzésével teszi lehetővé a vizsgálatot.

Ha az elmélettel tisztában van, jöhet a gyakorlat! Ellenőrizze vércukorszintjét rendszeresen, hogy időben felismerje, ha netán baj van! Ismerje meg a cukorbetegség tüneteit!Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés