2024. Június 18. kedd
A túl sok cukros üdítő, desszert és édesség fogyasztása növelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a szívroham kialakulásának kockázatát – derül ki egy friss tanulmányból.

A napi egy doboz üdítőnek megfelelő cukormennyiség már jelentősen fokozza a veszélyt a JAMA Internal Medicine című szakfolyóiratban megjelent eredmények szerint. A cukor ugyanis súlygyarapodást okozhat, ami megterheli a szívet. A szakértők szerint a lakosságot mindenképpen tájékoztatni kell az összefüggésről. A tanulmány több tízezer egyesült államokbeli állampolgár cukorfogyasztását, halálozási rátáját és keringési problémáit veszi górcső alá. Az adatok alapján szignifikáns kapcsolat húzódik meg a cukorbevitel és a szívbetegségek között. Azoknál, akik a napi kalóriabevitelük negyedét hozzáadott cukrokból fedezték, háromszor akkora volt a szív- és érrendszeri gond miatti halálozás kockázata, mint a sokkal kevesebb cukrot fogyasztóknál – mutatta ki Dr. Quanhe Yang kutatócsoportja, akik az atlantai Betegségmegelőzési és Nyilvántartási Központ munkatársai.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a hozzáadott cukrok legfeljebb a napi kalóriabevitel tizedét tehetik ki, ami körülbelül 70 grammot jelent egy átlagos súlyú férfinél, és ötvenet egy nőnél. A nyugati társadalmakra jellemző, hogy a felnőttek és a gyerekek is túl sok cukrot fogyasztanak.

A hozzáadott cukor rengetegféle élelmiszerben jelen van: az édességekben, a süteményekben, a kekszekben, a csokoládéban, az üdítőkben és a gyümölcslevekben is. A tápértéket tartalmazó táblázaton szerepelnie kell a cukormennyiségre vonatkozó adatnak, általában a szénhidrát értékei alatt. Az az élelmiszer minősül magas cukortartalmúnak, amely 100 grammonként több mint 22,5 gramm cukrot rejt, míg 5 gramm alatt érdemli ki az „alacsony cukortartalmú” jelzőt. „Persze, a cukor önmagában nem ártalmas. Ám ha a bevitel jelentősen meghaladja a test szükségletét, súlyfölösleghez és ezáltal szívbetegséghez vezet” – összegezte Naveed Sattar professzor, a Brit Szív Társaság munkatársa.


Forrás: Medipress
2014. 02. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés