2024. Június 25. kedd
A cukorról manapság többnyire negatív kontextusban esik szó: hizlal, függőséget okoz, roncsolja a fogakat. Egy kutatás azonban a cukor pozitív hatásáról számolt be, mégpedig arról, hogy csecsemők esetében alkalmas lehet az oltással járó fájdalom csillapítására.

Egy nemzetközi kutatócsoport 14 korábbi vizsgálat eredményeit összegezte, amelyekben 1-12 hónapos csecsemők beoltását követték figyelemmel. A vizsgálatokban a babák egy része az oltás előtt szacharózt (azaz asztali cukrot), vagy glükózt (szőlőcukrot) tartalmazó cukoroldatot kapott, különböző – néhány csepptől fél kiskanálig terjedő – mennyiségben és koncentrációban.

cukor, fájdalomcsillapító

A vizsgált tanulmányok közül 13, azaz 92,9% azt mutatta, hogy a cukrot kapó csecsemők könnyebben viselték a fájdalmat, és az oltás után is jobban érezték magukat: kevésbé voltak nyűgösek, illetve ritkábban és kevesebbet sírtak. A cukor fájdalomcsillapító hatása főként az újszülötteknél és a néhány hónapos babáknál érvényesült, az idősebbeknél mérsékeltebb volt.

A vizsgálatokban különböző mennyiségben és koncentrációban próbálták a glükóz vagy szacharóz hatását, amelyek nem egyformán hatottak – ezek alapján az elemzést végző torontói, melbourne-i és Sao Pauló-i kutatók nem tudták meghatározni a hatásos adagot,s a cukor fájdalomcsillapítóként való adását azonban mindenképpen ajánlják a kisbabák beoltásakor. „Ez minden csecsemőkkel foglalkozó szakember számára hasznos felfedezés, mivel a cukros oldatok könnyen elérhetőek, gyorsan hatnak, nem drágák, és beadásuk is egyszerű” – írják az Archives of Disease in Childhood című szaklapban.


Forrás: Medipress
2010. 05. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés