2023. Szeptember 26. kedd
Orvosi körökben már régóta dicsérik a mediterrán típusú étrend egészségügyi előnyeit.

A perifériás artéria betegség és a 2-es típusú diabétesz kockázatának csökkentése mellett ez az egészséges étrend számtalan más megbetegedés megelőzésében is segíthet. A kutatók most azzal bővítették az előnyök listáját, hogy kimutatták, a mediterrán étrenden élő gyermekek kisebb valószínűséggel válnak túlsúlyossá vagy elhízottá.

A svéd Göteborgi Egyetem kutatói  nyolc európai országból gyűjtöttek adatokat: Svédországból, Németországból, Olaszországból, Ciprusról, Belgiumból, Észtországból és Magyarországról.

Étrend mediterrán előnyei

A mediterrán étrend előnyben részesíti a növényei eredetű ételeket, köztük a zöldségeket és gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a hüvelyeseket és a dióféléket. Hetente kétszeri hal és szárnyas hús fogyasztását is támogatja, és a vörös húsok fogyasztását havonta legfeljebb néhány alkalomra korlátozza. Az étrend másik életmódbeli összetevője a fizikai aktivitás hangsúlyozása, valamint az étkezések családi vagy baráti körben történő elköltésének támogatása. A kutatók megmérték a gyermekek testsúlyát, testmagasságát, derékbőségét és testzsír arányát, majd telefonos interjút készítettek a szülők egy alcsoportjával. Ezt követően egy pontrendszer alapján megállapították az étrendhez való ragaszkodást: a mediterrán étrendben fontos minden egyes élelmiszer nagyarányú fogyasztására egy pontot adtak a résztvevőknek. Az eredmények alapján az derült ki, hogy a nyolc ország közül Svédországban voltak a leghűségesebbek a gyerekek a mediterrán étrendhez, és meglepő módon Cipruson ragaszkodtak az étrendhez a legkevésbé.

 

A kutatás kimutatta, hogy az étrendhez nagyon ragaszkodó gyerekek 15 százalékkal kisebb valószínűséggel voltak túlsúlyosak vagy elhízottak, és 10-15 százalékkal kisebb valószínűséggel tapasztalták a testtömeg-index (BMI), a derékbőség és a testzsír szint jelentős növekedését, mint azok, akik nem tartottak ki ennyire a mediterrán étrend mellett.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés