2024. Július 23. kedd
Elsőként egy öt hónapos kisfiút mentett meg 1968-ban az az úttörő orvosi beavatkozás, amely ma már szinte rutinná vált az onkológiában és az immunbetegségek kezelésében. A csontvelő-átültetés negyvenedik évfordulójára nemzetközi konferenciával emlékeznek a szakemberek.

Robert A. Good a beavatkozást a minnesotai orvosi egyetem klinikáján hajtotta végre, ennek során a súlyos immunbetegséggel született csecsemő nyolcéves nővérétől kapott csontvelőt.

csontvelő

Az egykori kisbaba ma felnőtt, egészséges, családos ember, és egyben jelképe is az orvostudomány történelmi fordulópontjának – emlékezett vissza Fulvio Porta, az Európai Csontvelő-átültetési Csoport elnöke a Garda-tó partján, Sirmionéban rendezett évfordulós konferencián. Porta maga is úttörő: Olaszországban ő végezte először az életmentő beavatkozást.

Az egykori sajtó által "buborékban élő gyerekeknek" nevezett, súlyos immunbetegségekben szenvedő betegek "tanították meg az orvosokat nemcsak saját betegségük, de a sarlósejtes vérszegénység vagy a leukémia kezelésére is" – hangsúlyozta Porta. A technológiai fejlődés pedig megismertette velünk a csontvelő őssejtjeinek nagyszerű tulajdonságait, és ez utat nyitott a génterápia előtt – tette hozzá.

A sirmionei konferenciának éppen ez utóbbi a fő témája, s ennek keretében bemutatják majd a milánói San Raffaele kórházban, a londoni Sick Childrens Hospitalban és a párizsi Necker gyermekkórházban már alkalmazott új, biztató technikákat.A csontvelő-átültetés szakemberei pedig már most tudják, hogy a génterápia lesz az, ami a jövőben éppen a csontvelő-átültetést helyettesíti.


Forrás: MTI
2008. 09. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés