2024. Március 02. szombat
Mi az az inzulinrezisztencia? -  A jó hír, hogy a sejtek inzulinérzékenysége életmóddal (vagyis főként étrenddel és mozgással) javítható, és a cukorbetegség rizikója jelentősen csökkenthető. [cim:Ilyen a megfelelő életmód inzulinrezisztenseknek
Akit az életmódja hajlamosíthat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására, tehát például magas a vérzsír- és koleszterinszintje, túlsúllyal és magas vérnyomással küzd, esetleg már fel is ismerték nála az inzulinrezisztenciát, fontos tudnia, hogy a rendszeres mozgás komoly védelmet jelenthet a diabétesszel szemben. Alkonyi Kata, az Életmód Orvosi Központ mozgásterápia szakmai vezetője avatott be a részletekbe.

Mi az az inzulinrezisztencia?

Inzulinrezisztencia esetén életmódváltással megelőzhető a cukorbetegség.Az inzulinérzékenység az a mutató, amely megmutatja, milyen érzékenyen reagálnak a sejtek az inzulinra. (Az inzulin tulajdonképpen egy hormon, ami segít a testnek kontrollálni a vércukorszintet.) A magas érzékenység lehetővé teszi, hogy a sejtek hatékonyabban használják fel a glükózt, csökkentve a vércukorszintet. Az alacsony inzulinérzékenység pedig maga az inzulinrezisztencia, amikor a sejtek nem képesek megfelelő mértékben a glükózt lekötni, felhasználni, ezért a vércukor magasabb lesz. Ha nem kezelik ezt az állapotot, kialakulhat a 2.-es típusú cukorbetegség.Életmóddal a cukorbetegség ellen
A jó hír, hogy a sejtek inzulinérzékenysége életmóddal (vagyis főként étrenddel és mozgással) javítható, és a cukorbetegség rizikója jelentősen csökkenthető.

A jó hír, hogy a sejtek inzulinérzékenysége életmóddal (vagyis főként étrenddel és mozgással) javítható, és a cukorbetegség rizikója jelentősen csökkenthető. [cim:Ilyen a megfelelő életmód inzulinrezisztenseknek


Étkezés
Az egészséges táplálkozás sok szempontból azonos a diabétesz-diéta legfőbb alapelveivel. A gyakori, kis étkezések, az alacsonyabb energiabevitel mind a kiegyensúlyozottabb életmódhoz vezetnek. Természetesen az egyéni adottságok döntőek, így a megfelelő étrend összeállításában mindig ki kell kérni diabetológus és dietetikus tanácsát, hiszen pontosan tisztában kell lenni az energiafelhasználással és bevitellel, a szénhidrátok, fehérjék, zsírok fogyasztásának szabályaival. Külön figyelmet érdemes fordítani a rostfogyasztásra, hiszen ezek elősegítik a szénhidrátok lassabb és a zsírok kisebb mértékű felszívódását.

Mozgás

Életmód orvoslás segítségével a megelőzés, a gyógyulás is elősegíthető.A rendszeres és jól felépített mozgás önmagában is képes javítani a sejtek inzulinérzékenységét. A diabétesz megelőzésében (vagy ha már kialakult, karbantartásában) is kiemelten fontos a mozgás, nem csak a szövődmények elkerülésére, de a vércukorszint normalizálásának érdekében is. Megfelelően összeállított programmal a szükséges gyógyszerek mennyisége is csökkenthető.
- Néhányan úgy gondolhatják, a vércukorszintre elsősorban a kardióedzésekkel, vagyis például futással, biciklizéssel lehet hatást gyakorolni. Holott számos kutatás igazolta már, hogy inzulinrezisztencia esetén az aerob mozgás és az erősítő edzés kombinálása a leghasznosabb – ahogyan egyébként igaz ez a nem cukorbeteg személyeknél is. Főszabályként ajánlható a heti 5 alkalommal végzett 30 perces edzés, amiből 3 lehetőleg közepes intenzitású aerob edzés, 2 pedig a fő izomcsoportokat átmozgató erősítés. Természetesen mindig az adott személy állapotának, céljainak és lehetőségeinek megfelelően kell összeállítani a mozgásprogramot, hiszen az a cél, hogy például egy 25 éves, kisebb túlsúllyal rendelkező személynél és egy 60 év fölötti, esetleg mozgásszervi problémával élő személynél is hatékony és élvezhető legyen – hangsúlyozza Alkonyi Kata, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája – Ha valaki valóban szeretné megelőzni a cukorbetegséget, visszafordítani az inzulinrezisztenciát, az életmód orvoslás segítségével ezt meg is teheti.

Az életmód minden elemére érdemes figyelni

A megfelelően kialakított életmódnak nem csak a kiegyensúlyozott táplálkozás és az edzésprogram lehet a része, hiszen számos olyan életmódelem van, amely kihathat a szervezet működésére. Érdemes lehet például megtanulni a stresszkezelést, rendezni az esetleges alvászavarokat és karbantartani az alapbetegségeket.
Alkonyi Kata szerint szerencsére egyre több inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel diagnosztizált páciens ismeri fel a rendszeres edzés fontosságát a betegség kezelésében. Sportolással ugyanis kevesebb inzulin felhasználásával kerül a glükóz a sejtekbe, továbbá a szakszerűen felépített edzés hosszútávon növeli a szervezet inzulin iránti érzékenységét, javítja az anyagcsere-egyensúlyt, csökkenti a testzsír-százalékot, sőt a szövődmények elkerülésében is nagy szerepet játszik.


Forrás: Életmód Orvosi Központ
2023. 12. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés