2024. Május 21. kedd
Amerikai kutatók olyan csirkehúsutánzatot mutattak be, amely megszólalásig hasonlít ihletőjére. A speciális feldolgozásnak köszönhetően a szójalisztből előállított csirkemell ízében, állagában és kinézetében is felveheti a versenyt a valódi csirkehússal.

Csirkehúsízű és -színű szójatermékek eddig is léteztek, most a hús szerkezetének utánzása volt a cél. A Missouri Egyetem kutatóinak ezt rostok kialakításával sikerült elérniük.

csirkehús, szója

A folyamat lényege, hogy a szójalisztből fehérjéket vonnak ki, majd forrás közben átpréselik az őrleményt egy két fúróval ellátott hengeren, miközben vizet adnak hozzá. Így a szójatermékekhez képest magas, 75 százalékos víztartalmat érnek el, amely hozzájárul a csirkehússzerű állaghoz.

A találmány előnye a kutatók szerint az, hogy egészséges. A szója összetevői csökkentik a koleszterinszintet, erősítik a csontokat, megelőzhetik a prosztata- vagy a mellrák kialakulását. Ezen kívül esszenciális zsírsavakban is gazdag.

Alexa Meyer, a Bécsi Egyetem táplálkozáskutatója valamivel kritikusabban ítéli meg a terméket. Szerinte a feldolgozás során értékes fitoösztrogének és vitaminok vesznek el, így kérdéses, valójában menyire egészséges a szójahús. Az ízhez nélkülözhetetlen aromákat azonban ártalmatlannak minősíti – számolt be a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

A vegetáriánusok számára azonban kifejezetten hasznos lehet a termék, üde színfoltot képezve a húspótlékok között. Ökológiai szempontból pedig előállítása kevesebb energiát igényel, mint a csirkehúsé, ezen kívül nyomokban sem tartalmaz állatgyógyszereket.


Forrás: MTI
2010. 02. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés