2024. Július 25. csütörtök
Eddig is számos rákfajta kialakulásához köthettük a dohányzást, most pedig kiderült, hogy a bőrrák egyik típusának, az úgynevezett laphámrák kialakulásával is kapcsolatban áll.

Évente világszerte mintegy két-három millió az új, nem melanomás, azaz laphám- és bazálsejtes bőrrákos esetet diagnosztizálnak. Ezek a rákfajták teszik ki az összes bőrrák 97 százalékát. A laphámsejtes rák az epidermiszt, a bőr felső rétegét támadja meg, onnan azonban átterjedhet  belső szervekre is. Ezzel szemben a bazálsejtes rák, ami sokkal gyakoribb, a bőr alsó rétegében, a felhámban alakul ki és nem terjed más szervekre.

bőrrák, dohányzás

A brit Nottingham Egyetem dohányzáskutató központjának munkatársa arra voltak kíváncsiak, a dohányzás vajon hogyan hat ezeknek a rákfajtáknak a kialakulására, ezért átvizsgálták 11 ország összesen 25 tanulmányát.

A metaanalízisből kiderült, hogy ezeknek a bőrrákos eseteknek az 52 százaléka összefüggésbe hozható a dohányzással.

Dr. Jeffrey Dover, a Yale Egyetem klinikai bőrgyógyászprofesszora szerint ezek az eredmények nem meglepőek. „Tudjuk, hogy a cigarettafüst rákkeltő. A dohányosok pedig egész nap az arcuk körül fújják a füstöt” – vélekedett.

A tanulmány az Archives of Dermatology oldalain jelent meg.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés