2024. Május 24. péntek
Mi történik a szájsebésznél? -  Teendők szájsebészeti műtét után
A bölcsességfogak gyakran nem szabályosan nőnek, de az is előfordul, hogy egyáltalán nem is törnek elő, viszont az ínyben megtalálhatók, így problémát okoznak. Van, hogy nem férnek el az állkapocsban, ilyenkor sajnos ki kell húzni őket. Ennek a különleges fognak az eltávolítására olykor csak műtéti eljárással kerülhet sor.

Életünk során 32 fogunk nő. A négy bölcsességfog nő ki utoljára, 16–25 éves kor között velük lesz teljes a „létszám”. A rágásban nem sok szerepük van, talán egyszer el is tűnnek az evolúció során. Erre utal az is, hogy a mai generációban nem minden embernél nő ki mind a négy, vannak, akik a bölcsességfogak csírái nélkül születnek. Ha előbukkan a bölcsességfog, néha évekig is eltart a növekedése. Problémákat okozhat, ha túl vastag az áttörendő ínyréteg, vagy a növekedésben akadályozza például a szomszédos fog, vagy ferdén nő. Nem ritka, hogy gyulladás alakul ki, láz, duzzadt nyirokcsomó, felduzzadt fogíny és arc, akár korlátozott szájnyitás kíséretében. Ilyenkor nagyon fontos odafigyelni a szájhigiéniára, tehát naponta minimum kétszer alapos fogmosásra van szükség, és a szájöblítő oldatok is sokat segítenek. Fájdalom és gyulladás ellen fájdalomcsillapítókat, és az orvos által felírt gyulladáscsökkentő gyógyszereket vethetünk be. Ha tartós a fájdalom, meg kell mutatni a fogorvosnak. Egy panorámaröntgen rávilágít, hogy van-e elegendő hely a bölcsességfognak az állkapcsunkban, ilyenkor csak ki kell várni, hogy előbújjon a fog.

Bölcsessegfog eltávolítása

Mi történik a szájsebésznél?

Az is lehet, hogy szájsebészhez irányít a fogorvos, aki pl. levághatja a bölcsességfog feletti túl vastag, kemény ínyréteget, ami akadályozza a növekedést, ez természetesen helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen történik. Ha nincs elegendő hely az állkapocsban a bölcsességfog számára, akkor sajnos ki kell húzni. Ha a bölcsességfog teljesen kinőtt, akkor a hagyományos foghúzás módszerével megoldható az eltávolítása, de sokszor ez sem egyszerű feladat, akár műtéti eltávolítás is szükségessé válhat. A nagyjából 30–45 perces eljárás előtt helyi érzéstelenítést alkalmaznak. Ha nem nőtt ki vagy akár teljesen az íny felszíne alatt maradt a bölcsességfog, akkor az íny bemetszésére lesz szükség, amit a fogat körülvevő csont eltávolítása követ. Így kiszabadítva a bölcsességfogat, szükség esetén több kisebb darabra vágják fúróval, és részenként távolítják el. A kezelés végén pedig varratokkal visszazárják a feltárt ínyt. Az érzéstelenítés mértékétől függően akár azonnal indulhatunk is haza. A műtéti fogeltávolítást követően lehetőleg kérjük meg egy családtagunkat/barátunkat, hogy kísérjen haza bennünket. A teljes gyógyulás az alsó bölcsességfog eltávolítása után 3-4 hét, a felső bölcsességfog eltávolítása után pedig 5-6 hét.

Teendők szájsebészeti műtét után

A műtétet követően az első napokban ne végezzen fizikai munkát, ne terhelje szervezetét, pihenjen, hogy elősegítse a gyógyulást. A vérzés elkerülése érdekében helyezzen több párnát a feje alá, hogy az magasabban legyen. Csökkenti a vérzés kockázatát a kívülről a seb fölé helyezett hideg vizes, jeges borogatás, a hűtés ráadásul a duzzanatot, gyulladást is lelohasztja. A rágás is nehézkes az első napokban, ami önmagában is okozhat duzzanatot, ezért legyünk óvatosan, fogyasszunk könnyen rágható, pépes ételeket. Ezek a tünetek természetesek, és néhány napon belül megszűnnek. Ha azonban a duzzanat nem múlik, sőt nagyobb lesz, vagy szájzár alakul ki, irány a fogorvos! Az enyhe vérzés normális, ha azonban erősebb és nem segít a fej alá helyezett párna, akkor is feltétlenül keresse fel az orvost! A hőemelkedés szintén a beavatkozással járó normális jelenség, a láz azonban már nem, tehát ebben az esetben is vissza kell menni az orvoshoz. Kerülni kell a dohányzást, az alkoholfogyasztást, óvatosan kell megmosni a fogat, nehogy felszakadjon a seb. Ilyenkor nem lehet alaposan tisztítani a fogakat, pedig nagyon fontos, hogy ne legyenek a szájüregben gyulladáskeltő anyagok, ezért használjunk antibakteriális szájöblítőt.


Szerző: Nagy Tünde
2019. 10. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés