2024. Május 18. szombat
1, Elakad a növekedésben -  2, Csak félig tört elő -  3, Nyomja az egész fogsort -  4, Nyomja a mellette levő fog gyökerét -  5, Nehéz tisztán tartani
A neve azt sugallja, hogy ez a fog van a leginkább hasznunkra. Valójában több vele a probléma, mint a többivel együttvéve. Nézzük, mi az 5 leggyakoribb probléma, és mit tehetünk ellene!

Megdöbbentő, de a bölcsességfog gyakran nem alkalmas a harapásra vagy az étel szétőrlésére: az egymással szemben elhelyezkedő bölcsességfogak ugyanis sűrűn nem érintkeznek egymással. Vagyis leszögezhetjük, hogy ilyenkor a bölcsességfognak tényleg semmi haszna nincs. Most pedig nézzük a potenciális károkat!

1, Elakad a növekedésben

Ezt a fogorvosi szakma impaktált fognak hívja. Ha a beékelődés azért történt meg, mert „alácsúszott” a mellette levő fognak, vagy egyéb akadálya van annak, hogy valaha is kibújjon, akkor könnyen előfordulhat, hogy a fog eltávolítását fogja javasolni a kezelőorvosunk. Ez különösen így van, ha a beékelődés miatt fennáll a veszélye annak, hogy a beszorult bölcsességfog zavarni fogja a működésben a hasznos és dolgos 7-es őrlőfogat.

Uniklinik muto

2, Csak félig tört elő

A nem teljesen előbújó foggal az szokott lenni a probléma, hogy nagyon nehéz szépen megtisztítani. A félig ráboruló íny alá ugyanis könnyen becsúszik az étkezések után képződő lepedék, amely gyakorlatilag egy baktériumokból és ételmaradékokból álló réteg. Az íny alá beszorult baktériumok azonban nem érzik rosszul magukat, sőt! Az ételmaradékokon elélve vígan szaporodnak, és előbb-utóbb gyulladásokat fognak okozni az ínyben.

A gyulladással két baj van. Az egyik, hogy felemészti a szöveteket, a másik, hogy terjed is. Vagyis nemcsak a bölcsességfogat és az ínyt teheti tönkre, de a környező fogakat is. Mit tehetünk ez ellen? Ha a gyulladásos folyamatok már elindultak, és az egyszerűbb kezelések (például a fogkőleszedés) nem segítettek, a megoldás megint csak a bölcsességfog eltávolítása.

3, Nyomja az egész fogsort

Ha szűk az állkapcsunk, előfordulhat, hogy egyszerűen nincs már hely a bölcsességfog számára. Ilyenkor a bölcsességfog komoly fájdalmak közepette arrébb nyomhatja az egész fogsort, hogy ki tudjon bújni, és közben a fogsor többi részén torlódások képződnek. Mit tehetünk? Az esetek zömében foghúzással és fogszabályozással lehet helyretenni a dolgot.

4, Nyomja a mellette levő fog gyökerét

Az előtöréshez szükséges nyomás „felszívhatja” a 7-es őrlőfog gyökerét, vagyis egy egészséges, a rágásban részt vevő fog elveszti stabilitását. Ezt nem szabad hagyni, és a haszontalan, „ostoba” fogtól kell inkább megszabadulni.

5, Nehéz tisztán tartani

A bölcsességfogak a 8-as fogak, ők vannak legmélyebben a szájüregben. Még ha szép szabályosan elő is bukkantak, akkor is nehéz fogkefével rendesen megtisztítani minden felületüket. A fogorvosok épp ezért szokták ajánlani, hogy térjünk át a kis fejű fogkefékre: a nagyobbakkal nagyon nehézkes, ha nem épp lehetetlen elérni a bölcsességfog külső oldalát.

Ha nem tudjuk rendesen leszedni a lepedéket a fogról, ez a baktériumos réteg előbb-utóbb fogkővé szilárdul, vagy az íny mellett lecsúszva kórokozókkal teli tasakokat képez a fog mellett – és mindez tovább súlyosbodva ínygyulladáshoz, fogágybetegséghez vezethet.

Az egyedüli megoldás az, ha megtanuljuk rendesen tisztán tartani ezeket a távoli fogakat is. A patikákban lehet plakkfestő tablettát kapni: ezek megmutatják, mennyire tudjuk megtisztítani a fogainkat egy fogmosás alkalmával. Ha azt látjuk, hogy bőven maradt még lepedék a fogakon, akkor sokkal több figyelmet kell szentelnünk a fogmosásnak és a fogköz tisztításnak, és lehet, hogy a technikánkon is változtatnunk kell!


Forrás: Uniklinik
2019. 06. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés