2024. Május 18. szombat

Amit minden szülőnek ismernie kell gyermeke fogainak védelmében: A barázdazárás

A barázdazárás társadalombiztosítási támogatással ingyenesen igénybe vehető kezeléstípus.
1 . oldal
A kezelés optimális időpontja -  A kezelés menete -  Kiterjesztett barázdazárás -  A kezelés után -  A barázdazárás finanszírozása
A barázdazárás a fogbarázdák tömőanyaggal történő feltöltését jelenti, amelynek célja a fogápolás megkönnyítése és a fogak védelme. Gyermekkorban különösen igaz, hogy nagyon oda kell figyelni a megfelelő fogmosásra, ez azonban a hátsó fogak esetében több okból is nehezített feladat. Egyik részről a kisebbek nehezen nyúlnak hátra a fogkefével, tehát a tisztítás technikai akadályokba ütközik. Másrészről a frissen előtört fogak anatómiája, vagyis a barázdák és a csücskök formája is megnehezítheti a fogmosást. Ez utóbbi nehézséget segít kiküszöbölni a barázdazárás.

Az őrlőfogak felszíne barázdákból és csücskökből, „hegyekből és völgyekből” áll, hogy a táplálékot minél hatékonyabban tudjuk megőrölni. Sok esetben azonban a barázdák formája, mélysége lehetetlenné teszi a beszorult ételmaradékok megfelelő tisztítását, mivel annyira szűkek, hogy nem tud behatolni a fogkefe sörtéje. Nem véletlen tehát, hogy a barázdákból indul ki a szuvasodások nagyobb része. Különösen igaz ez gyermekkorban, mivel az előtörést követően a fogak külső rétege, a zománc még sérülékenyebb, könnyebben szuvasodik.

Barázdazárás

Ha azonban a fogbarázdát feltöltik tömőanyaggal, a tisztítás is könnyebbé válik, és az ételmaradékok, baktériumok sem tudnak lejutni a lezárt barázdába, így megelőzhető a fogszuvasodás.

A kezelés optimális időpontja

A barázdazárást a fog előtörését, felbukkanását követő első hat hónapban kell elvégezni, ekkor ugyanis még nagy valószínűséggel nem fertőződtek a barázdák, és nem indult el szuvasodás.

Fontos odafigyelni, hogy az első maradó őrlőfognak nincsen tejfog párja, vagyis nem valamelyik kiesett fog helyére nő ki, hanem hátul, észrevétlenül bújik ki a leghátsó tejőrlő mögött. Emiatt a szülők sokszor nem fedezik fel időben, s mire észreveszik, addigra a fog már szuvas lehet. A gyermek 6 éves kora körül – ekkortájt indul el ennek a fognak az előtörése – mindenképpen érdemes tehát külön odafigyelni ezekre a fogakra, és az előtörés után mielőbb megmutatni azokat fogorvosnak.

A második őrlőfog 12-13 éves kor körül bújik ki, míg a harmadik őrlő, a bölcsességfog előtörése 17-18 éves kor után bármikor megtörténhet.

A kezelés menete

A barázdazárás egy meglehetősen rövid, maximum 20-30 percet igénybe vevő kezeléstípus. A kezelés (mivel nem történik fúrás) teljesen fájdalommentes, így a legtöbb esetben érzéstelenítés nélkül történik. A fog felszínét egy speciális porral megtisztítják, előkészítik, majd folyékony tömőanyagot juttatnak a barázdákba. Ha az anyag teljesen kitöltötte a barázdákat, a fogorvos megvilágítja azt egy speciális lámpával, amíg teljesen meg nem köt. Ezt követően a fogorvos ellenőrzi az elkészült munka magasságát, a harapást, végül pedig simára és fényesre polírozza azt.

Kiterjesztett barázdazárás

Abban az esetben, ha a barázdákban már elindult egy kisebb szuvasodás, kiterjesztett barázdazárást alkalmaz a fogorvos. A kezelés menete hasonló az előzőekben leírtakhoz, a különbség annyi, hogy az első lépés a szuvasodás eltávolítása fúró segítségével, és ezt követi a barázdazáró anyaggal való feltöltés.

A kezelés után

Amennyiben az orvos máshogy nem rendelkezik, az elkészült, barázdazárt fog bátran használható, azonnal lehet vele rágni. A kezelést követően fontos a fog megfelelő ápolása, a nassolás, a ragadós, cukros ételek és szénsavas italok fogyasztásának mérséklése.

Mindenképpen időpontot kell kérni akkor, ha az elkészült barázdazárás emel, vagyis a kezelt fog előbb ér össze a szemben lévő fogakkal, mint a többi.

A barázdazárás fehér, fogszínű, vagy átlátszó anyaggal történik. Amennyiben az anyag elszíneződik, vagy körülötte szürkés-feketés a fog, mielőbb fel kell keresni a fogorvost, mert előfordulhat, hogy alászuvasodott. Hasonlóan érdemes fogorvoshoz fordulni, ha kiesik a barázdazáró anyag.

A barázdazárás finanszírozása

A barázdazárás társadalombiztosítási támogatással ingyenesen igénybe vehető kezeléstípus.


Forrás: egeszsegvonal
2022. 08. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés