2024. Július 13. szombat
Jóval nagyobb valószínűséggel alakul ki asztma azoknál a tinédzsereknél, akik rendszeresen paracetamol tartalmú gyógyszereket kapnak – állapította meg egy új-zélandi tanulmány.

300 ezer 13 és 14 év közötti gyereket vizsgálva derült fény arra, hogy a havonta paracetamolt szedő kamaszok két és félszer nagyobb eséllyel lettek asztmások, mint azok, akik egyáltalán nem kaptak ilyen összetevőt tartalmazó gyógyszert. Azoknál, akik évente egyszer kaptak paracetamol tartalmú szert, 50 százalékkal nőtt az asztma kialakulásának veszélye – számolt be az eredményekről a The Daily Telegraph című brit lap.

paracetamol, asztma

A kutatás során nemcsak az asztmával, hanem az allergiás náthával és az ekcémával is összefüggésbe hozták a paracetamolt. A szakemberek leszögezték, egyértelmű okként nem tudják megjelölni a paracetamolt, de egyre több bizonyíték szolgál arra, hogy a szer felelős lehet az említett betegségek megjelenésében.

A fájdalomcsillapító hatású paracetamol talán kölcsönhatásba lép az immunrendszerrel, és gyulladást okoz a légutakban – vélekednek a tudósok, akik az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című tudományos folyóiratban ismertették tanulmányukat.

A kutatást vezető Richard Beasley rámutatott, mivel a paracetamol széles körben elterjedt, talán a súlyos asztmás esetek több mint felét el lehetne kerülni, ha kerülnék a hatóanyag használatát.


Forrás: MTI
2010. 08. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés