2024. Július 21. vasárnap
A penészgombáknak és a baktériumoknak köszönhető, hogy a vidéki gyerekek egészségesebbek, a kórokozókkal telítettebb környezet hatására ugyanis csökken az asztma kialakulásának kockázata.

A müncheni Ludwig Maximilians Egyetem kutatói a belső terekben lévő porban megtalálható élőlényeket vizsgálták, majd összehasonlították azt különböző gyerekszobákban mért eredményeket. A vizsgálatok szerint a vidéken, esetleg tanyákon élő gyermekek több kórokozóval találkoznak, és minél sokszínűbb organizmuskészlettel szembesülnek, annál kisebb náluk az asztma kialakulásának kockázata.

asztma, kórokozók

Markus Ege szerint erre két magyarázat lehetséges. "Az első lehetőség szerint bár akadnak asztmát előidéző kórokozók, vannak "jóindulatúak" is, amelyek legyőzik és elfojtják a veszélyes csírákat" – fejtette ki a kutató. A másik megoldás az lehet, hogy a bélrendszerhez hasonlóan a sokféle mikroorganizmus jelenléte végeredményben a kórokozók, csírák kiegyensúlyozott flórájához vezet.

Az eredményeiket a New England Journal of Medicine című szaklapban közlő szakemberek szerint eddigi kutatásaik alapján a jövőben az asztma elleni oltóanyag kifejlesztése is lehetségessé válhat. Ehhez következő lépésként az egyes speciális mikrobák szerepét vizsgálják majd, hogy kiderítsék, melyek jöhetnek szóba a vakcina kifejlesztésében.


Forrás: MTI
2011. 02. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés