2024. Június 18. kedd
Az európai élelmiszerbiztonsági hivatal szerint biztonságos az aszpartám nevű mesterséges édesítőszer, és nem jelent veszélyt az emberi egészségre.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság az Európai Bizottság (EFSA) kérésére hozta előre a 2020-as befejezéssel tervezett kutatásról szóló jelentés nyilvánosságra hozatalát. Az 1980-as években történt bevezetése óta számos orvosi kutatás kérdőjelezte meg az aszpartám biztonságosságát. Az EFSA azt állítja, hogy a teljes körű kockázatértékeléshez a lehető legalaposabb vizsgálatot végezték. A klinikai vizsgálatok áttekintése mellett az EFSA kutatói meghallgatták az érintettek véleményét is, és több mint kétszáz véleményt is átnéztek, amelyeket nyilvános internetes konzultációjukra beküldtek.

A hivatal összegzése szerint az aszpartám, melyet egyes címkéken E951-es számmal jelölnek, és lebontott származékai a jelenlegi expozíció mellett biztonságosak az emberi fogyasztásra. A kalóriaszegény édesítőszer megengedhető napi bevitele (acceptable daily intake, ADI) 40 mg testsúly-kilogrammonként. Ez egy átlagos felnőtt esetében 2800 mg-nak, egy 3 éves gyermek esetében pedig körülbelül 600 mg-nak felel meg.

Az egyetlen kivételt a fenilketonuriában szenvedő emberek jelentik, akik nem fogyaszthatják biztonsággal az aszpartámot. Az EFSA úgy véli, hogy az aszpartámot tartalmazó termékek többsége esetében a megengedhető napi bevitel túllépéséhez kivételesen nagy mennyiségű, rendszeres fogyasztásra lenne szükség.


Forrás: Medipress
2013. 12. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés