2024. Július 25. csütörtök
Egy Észak-Amerikában honos bogyós gyümölcs hozzájárulhat a rákellenes terápia sikerességéhez – olvasható a Journal of Clinical Pathology című szaklapban.

Az Aronia családba tartozó növények a hagyományos gyógyszerekkel karöltve még több rákos sejt elpusztítására lehetnek képesek. Az Egyesült Királyságban folyó kutatás azonban még az elején tart, hiszen egyelőre laboratóriumi körülmények között tesztelték a hatást. A Southamptoni Egyetem és a King’s College London munkatársai hasnyálmirigyrák-mintákon vizsgálták a gyümölcskivonat hatását. A hasnyálmirigyrák különösen veszélyes, hiszen az átlagos túlélési időtartam mindössze fél év a diagnózist követően. Az eredmények alapján a gyümölcskivonat használata a hagyományos kemoterápiával együtt több rákos sejt pusztulásához vezetett, mint önmagában a gyógyszer. Az egészséges sejtek működését azonban nem befolyásolta az Aronia-kivonat.

A szakértők úgy vélik, hogy a gyümölcsben található úgynevezett polifenolok szorítják vissza a rosszindulatú sejtburjánzást. A kutatócsoport korábban már rákos agysejteken is végzett hasonló kísérletet. „Még túl korai lenne arról beszélni, hogy az Aronia-kivonat bármilyen módon segít a hasnyálmirigyrákos pácienseken. Az eredmények alapján pedig nem jelenthetjük ki, hogy az érintetteknek érdemes maguktól elkezdeni a kiegészítő terápiát. Az viszont kétségtelen, hogy új megközelítésre van szükség a hasnyálmirigyrák kezelésében, hiszen évtizedek óta nem volt jelentős előrelépés az ügyben” – fogalmazott Henry Scowcroft, a Cancer Research UK munkatársa. Az Aronia-félék főleg Észak-Amerika mocsaras területein teremnek.


Forrás: Medipress
2014. 09. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés