2023. Szeptember 29. péntek
Sokan nincsenek tisztában vele, hogy a megfázást, influenzát, a legtöbb torokfájást és hörghurutot vírus okozza, ezért antibiotikumokkal hiába is próbálunk küzdeni ellenük, sőt sokszor még rontunk is a helyzeten.

Dr. Daniel Uslan, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem munkatársa szerint sokat lehetne segíteni azzal, ha a betegek és az egészségügyi dolgozók is megfelelő tájékoztatást kapnának az antibiotikumok alkalmazási módjairól, amit jelenleg az Egyesült Államokban milliók – és Magyarországon is rengetegen – szednek különféle betegségeikre abban bízva, hogy használni fog, holott a kórokozók többsége már rezisztenssé vált a legtöbb jelenleg kapható orvosságra.

antibiotikum

Uslan és munkatársai számos hasznos tanácsot gyűjtöttek össze, melyeket érdemes mindenkinek szem előtt tartania.

• Az elsők közé tartozik, hogy megfázás vagy influenza esetén mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal a kapott orvossággal kapcsolatban, és antibiotikumot csupán bakteriális fertőzés esetén kezdjünk el szedni, vírusos megbetegedés esetén ne próbáljuk kierőszakolni orvosunkból, mert ezzel csak ártunk magunknak.

• Ha az orvos az antibiotikum mellett dönt, pontosan tartsunk be minden utasítást, és szedjük végig a gyógyszert, még akkor is, ha időközben jobban érezzük magunkat, semmiképpen ne tartalékoljunk belőle a következő betegségünk idejére.

• Az is fontos, hogy más számára felírt antibiotikumot soha ne szedjünk, hiszen a kezelés mindig egyénre szabott.

• Tévedés azt hinni, hogy sárgás vagy zöldes orrváladék esetén mindenképpen antibiotikumra van szükség, hiszen egy vírusos fertőzés során is teljesen normális, ha a váladék időnként sűrűbbé, sötétebb színűvé változik.

• Végezetül érdemes szem előtt tartani, hogy a felnőttek között előforduló torokgyulladásokat csupán 5-15 százalékában okozza Streptococcus bakteriális fertőzés, ezért ha orvosunk erre gyanakszik, kérdezzük meg, van-e lehetőség kenetvételre és torokváladék-kitenyésztésre, hogy biztosan kiderüljön, szükség van-e egyáltalán antibiotikumos kezelésre.


Forrás: Medipress
2011. 11. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés