2024. Március 02. szombat
Egyszerű vérteszt -  A gyermekvállalás esélyei
Nemrégiben brit kutatók bejelentették, hogy olyan új tesztet fejlesztettek, aminek segítségével megtudható, hogy a nők biológiai órája hogy/hol áll éppen, és ennek alapján meddig vállalhatnak gyermeket. Dr. Vereczkey Attila meddőségi specialista szerint a vizsgálat a legpontosabb módszer a petefészek állapotának mérésére.

Egyszerű vérteszt

A skóciai Szent András Egyetem kutatóinak tesztje az úgynevezett AMH, vagyis az anti-müllerian hormon szintjét méri. A petefészekben termelődő hormon mennyisége átlagosan 24 évesen a legmagasabb, a harmincas évek közepére a felére csökken, a negyvenes éveikben járó nőknél pedig szinte már alig lehet kimutatni.

AMH-teszt

A vérteszt során a vizsgált személy mért AMH-szintjét összevetik az életkorának megfelelő AMH-szinttel, az eredményből pedig egyszerűen kikövetkeztethető, hogy az illető várhatóan az átlagnak megfelelő, netán annál rövidebb vagy esetleg hosszabb ideig lesz-e termékeny.

A módszer alkalmazható például rákos betegeknél, akiknél a kezelés hatással lehet a termékenységre, de a gyermekvállalást halogató nőknél is érdemes elvégeztetni, hogy megtudják, meddig van még esélyük a babavállalásra.

A szakemberek az elmúlt hónapokban 3200 nő bevonásával tesztelték a módszert, de ahhoz, hogy szélesebb körben is alkalmazható legyen, még további kísérletekre, pontosításokra van szükség.

A gyermekvállalás esélyei

„Az anti-müllerian hormon a petefészekben termelődő hormon, mely a petesejteket körülvevő úgynevezett granulóza sejtekben termelődik. Az AMH szintjének mérésével következtetni lehet a petefészekben lévő petesejtek számára. Az utóbbi évek egyik fő kutatási területe volt az úgynevezett petefészek-kapacitás meghatározása, ami azt jelenti, hogy próbálunk olyan vizsgálatokat elérhetővé tenni a gyermekre vágyó pároknak, amellyel megjósolhatjuk, hogy még mennyi ideig várhatnak, illetve most milyen eséllyel próbálkozhatnak gyermekvállalással. Az AMH-vizsgálat mellett több vizsgálat is létezik, amely információt adhat a petefészek állapotáról, de a kutatási eredmények azt igazolják, hogy a legpontosabb és legérzékenyebb vizsgálat az AMH mérése. A vizsgálat vérvétellel történik, és ciklustól függetlenül bármikor elvégezhető. Természetesen a vizsgálat eredménye csak irányadó” – kommentálta a hírt Dr. Vereczkey Attila meddőségi és endoszkópos specialista.

A szakember szerint „különösen nagy jelentősége van az AMH-vizsgálatnak a korai petefészek-leállás szindróma (POF, premature ovarian failure) esetében, ahol sokszor tisztázatlan okból 20-30 éves korban is a petefészek úgy működik, mintha változó korban lenne, azaz nem termel hormont és petesejtet. Ha ezt a betegséget későn vesszük észre, akkor sajnálatos módon sok esetben már csak a petesejt-adományozás lehet eredményes” – tudhattuk meg Dr. Vereczkey Attilától.


2011. 08. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés