2024. Június 25. kedd

Elbutulást és Alzheimer-kórt okozhat a csapvíz!

Alzheimer-kór, elbutulás, ivóvíz
1 . oldal
A nagyobb alumíniumtartalmú ivóvíz fogyasztása növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, míg a víz magasabb szilíciumdioxid-szintje csökkentheti a veszélyt – közölték francia kutatók.

Virginie Rondeau és kutatócsoportja tizenöt éven át követte idős emberek egészségi állapotát, miközben ivóvizük összetevőit is elemezték. Ha az alumínium napi bevitele meghaladta a 0,1 milligrammot, nagyobb valószínűséggel jelentkezett a megjegyző- és emlékezőképesség csökkenése, a szellemi hanyatlás – állapították meg a szerzők az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

ivóvíz, Alzheimer-kór, elbutulás

"Az Alzheimer-kór többtényezős betegség, és az ivóvíz alumíniumkoncentrációja is hatással lehet a kognitív hanyatlásra és az Alzheimer-kórra" – mondta Rondeau. A kutatók szerint a nagyobb napi alumíniumbevitel több mint kétszeresére emelte az elbutulás kockázatát.

Másrészt találtak olyan összetevőt az ivóvízben, a szilícium-dioxidot, amely csökkentette az alumínium káros hatását: napi 10 milligrammonként rendre 11 százalékkal lett kisebb a kockázat. A kutatók úgy vélik, a szilícium-dioxid csökkentheti az alumínium felszívódását a szájban, vagy gyorsítja a fém kiválasztását.

A bordeaux-i kutatók eredményeiket adaléknak tekintik ahhoz a vitához, amely az ivóvíz összetétele és a neurológiai rendellenességek, valamint az elbutulás kapcsolatáról zajlik, további vizsgálatokat tartanak szükségesnek.


Forrás: MTI
2009. 03. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés