2021. Április 22. csütörtök
Kanadai kutatók választ kaptak arra a kérdésre, hogy a nappali időszaktól eltérően éjszaka miért nem kell rendszeresen innunk, illetve felkeresnünk a mellékhelységet. Mint kiderült, belső óránk gondoskodik arról, hogy alvás közben testünk hatékonyabban raktározza a vizet.

A szervezet vízháztartásának legfontosabb irányítóegysége a vízfelvétel és vízleadás egyensúlya. Alvás közben azonban testünk nem jut folyadékhoz, ezért ahhoz, hogy minden fontos szerv ilyenkor is ellássa feladatait, a vízveszteséget minimalizálni kell. Mindeddig azonban nem sikerült rájönni ennek mikéntjére.

alvás, vazopresszin

Eric Trudel és Charles Bourque, a kanadai McGill Egyetem kutatói kollégáikkal együtt most megfejtették a jelenség okát. Szerintük alvás közben a víz érzékeléséért felelős idegsejtek a vazopresszin elnevezésű hormon termeléséért felelős idegsejteket fokozott működésre ösztönzik – írták a Nature Neuroscience című szaklapban. A vazopresszin irányítja a szervezeten belül a víz raktározását. Éjjel valószínűleg gondoskodik arról, hogy a szervezet alig veszítsen vizet.

Elképzelésüket a kutatóknak egyelőre patkányokon sikerült bizonyítaniuk. A rágcsálók agyának vékony rétegeit elszigetelték, miközben a vízérzékelésért, a vazopresszin termeléséért és a belső óráért felelős sejtek épek maradtak.

Ha a belső óra „alvás üzemmódban” ketyegett, javult a vízérzékelők és a hormontermelők közti kommunikáció. Az ébredést követően romlott ez a kapcsolat – mutatta ki a sejtek elektromos aktivitásáról tájékoztató mérés.

Mivel a patkányok éjszakai állatok, mindenképp meg kell még vizsgálni, hogy a megállapítás az emberre is érvényes-e.


Forrás: MTI
2010. 03. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés