2024. Május 18. szombat
Az emberek többségével időnként előfordul, hogy egy vagy több éjszaka nehezen tud elaludni, illetve rosszul alszik. Ilyenkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy mi segíti, és mi hátráltatja a jó alvást. Az  EatingWell magazin tanácsai következnek.

Tévhit: Jó a TV mellett elaludni.
Az igazság: A televízió mesterséges fénye elnyomja az alvást segítő melatonin hormon termelését, azt ugyanis a sötétség váltja ki. A mesterséges fény ezen kívül a nappal és az éjszaka váltakozásán alapuló napi bioritmusunkat is felborítja.

alvás

Tévhit: Egy pohár bor lefekvés előtt elősegíti a pihentető alvást.
Az igazság: Mivel az alkohol szedatív hatású, az alkoholos italok fogyasztása segít ugyan elaludni, de már két ital után rosszabbul alszunk, és gyakrabban felriadunk éjszaka. Ez a hatás ráadásul nők esetében rosszabb. Néhány órával az elalvás előtt tehát már érdemes kerülni az alkoholfogyasztást.

Tévhit: Az esti edzés ébren tart éjszaka.
Az igazság: Ha lefekvés előtt három órán belül edzünk a konditeremben vagy kocogunk, ez a nem akadályozza az elalvást. Az alvás minőségét azonban ronthatja.

Tévhit: Egy csésze gyógyteától hamarabb elalszunk.
Az igazság: Igaz ugyan, hogy a kamilla, a citromfű, a komló és a golgotavirág is híres nyugtató, alvássegítő tulajdonságairól, hatékonyságukat az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia szerint klinikai kísérletekkel még nem támasztották alá.

Tévhit:Hétvégén be lehet pótolni az elmaradt alvást.
Az igazság: Ha hetente egyszer vagy kétszer rosszul, vagy keveset alszunk, azt még be lehet pótolni. Ha azonban ennél gyakrabban nem alszunk éjjelente, egyre nehezebb ellensúlyozni az alváshiányt.

Tévhit: Egy bögre meleg tej segít elaludni.
Az igazság: Az elmélet szerint a tej triptofánt tartalmaz, ami az agyba kerülve szerotonint termel, kísérletekben azonban nem befolyásolta az alvásmintát. Art Spielman, a New York-i City University szakértője elmondta, hogy a triptofántartalmú élelmiszerek nem váltják ki ugyanazt a hatást, mint a tiszta triptofán, mert az ilyen élelmiszerekben lévő többféle aminosav egymással vetélkedve próbál az agyba jutni.


Forrás: Medipress
2011. 12. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés