2024. Május 18. szombat
Életünk harmadát alvással töltjük, legalábbis ideális esetben: az elegendő alvás ugyanis nélkülözhetetlen az egészséghez. Az alvás mennyisége és minősége mellett ugyanakkor legalább olyan fontos, hogy milyen testhelyzetben pihenünk éjszakánként.

Az emberek mintegy 95 százaléka minden éjszaka ugyanabban a testtartásban alszik, ám ez nem feltétlenül tesz jót az egészségüknek. A brit Daily Mail online kiadása szakértők segítségével összegyűjtötte a kedvenc pózokból eredő előnyöket és hátrányokat.

oldalfekvés

Oldalfekvés
Pozitívum: Jim Horne, a Loughborough Egyetem professzora szerint a stabil oldalfekvéshez hasonló testtartás csökkenti a gyomorsav visszaáramlást és elősegíti az emésztést. A gyomor és a nyelőcső találkozásának gyengesége által okozott gyomor-nyelőcső refluxbetegség visszaszorításának kulcsa az, hogy a bal oldalunkon feküdjünk. Egy philadelphiai kórházban végzett kutatás azt mutatta, hogy a jobb oldalukon fekvő, gyomorégésben szenvedő betegek esetében hosszabb ideig tartott a gyomorsav kiürülése a nyelőcsőből, mint a bal oldalukon fekvő betegekben.
Negatívum: Az oldalunkon alvás nem tesz jót a ráncainknak. Dr. Dennis Wolf brit bőrgyógyász elmondta, hogy ez a testtartás fokozott nyomást gyakorol a nazolabiális redőkre, amelyek az orr csücskétől a száj széléig húzódnak, köznapi nevén a nevetőráncokra. Attól függően, melyik oldalunkon alszunk, ezen az oldalon a nevetőránc mélyebb és kifejezettebb lehet, ami annak köszönhető, hogy az arc a párnához nyomódik.
Tanács: Ha a bal oldalon való fekvés nem segít, a gyomorégés és az emésztési zavarok ellen az ágy fejrészét is megemelhetjük, hogy a felsőtestünk magasabban legyen, mint a gyomrunk, így a gravitáció lent tartja a gyomorsavat. Dr. Wolf szerint felmerült, hogy a selyempárna puha anyaga miatt csökkenti a ráncosodást, ezt azonban még nem bizonyították.

háton fekvés

Háton fekvés
Pozitívum: Sammy Margo fizioterapeuta szerint a háton fekvés jó választás az ízületi gyulladásban és ízületi fájdalmaktól szenvedőknek, mivel így a súly egyenlően oszlik el az egész testükön, anélkül hogy külön valamelyik területet nyomná.
Negatívum: Ugyanakkor ez az alvási póz azonban köztudottan kiváltja a horkolást, különösen túlsúlyos felnőttek esetében, akikben a nyak elülső részén lévő plusz zsírmennyiség felerősíti a garat elernyedését. Még súlyosabb állapot az alvási apnoé, amely esetében a garat teljesen elzáródik, ami a légzés ideiglenes leállását okozza legalább tíz másodpercre. Dr. David Eccleston birminghami családorvos szerint kutatások bizonyítják, hogy a háton alvókban alacsonyabb a véráram oxigénszintje, ami különösen szív- és tüdőbeteg személyek esetében okozhat problémát.
Tanács: Ha ez a kedvenc alvási testhelyzetünk, mindenképpen ruházzunk be egy kemény párnára. A nyak és a tarkó alátámasztásának hiánya a nyak és a váll izmainak feszültségét okozhatja, ami fájdalmat vált ki.

magzatpóz

Magzatpóz
Pozitívum: Ez a legelterjedtebb alvási testhelyzet, amely segít ellensúlyozni a hát és a derék terheléséből eredő problémákat. Sammy Margo úgy véli, a magzatpózban történő alvás megszünteti a csigolyákra nehezedő nyomást, és alvás közben víz vonzódik a csigolyákhoz, ami segít regenerálni a terhelés okozta károsodást.
Negatívum: Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy a nyak egy vonalban legyen a test többi részével, nehogy túlzott nyomás nehezedjen a nyaki izmokra és idegekre, ami fej- és nyakfájást okozhat reggelre.
Tanács: Érdemes olyan párnát választani, amely pontosan kitölti a váll és a nyak közötti űrt. Ha magzatpózban fekszünk, megfelelő alátámasztás esetén a gerinc és a nyak egyenes vonalat alkot.

kiflipóz

Kiflipóz
Pozitívum: Egymás karjaiban feküdni feltétlenül megerősíti a kapcsolatot két ember között, sőt Dr. James Coan tanulmányából az is kiderült, hogy a testi érintés még alvás közben is csökkenti a stresszt férfiakban és nőkben egyaránt.
Negatívum: Ez a testhelyzet azzal jár, hogy olyan pózba kényszerítjük a testünket, ami súlyosbítja a meglévő ízületi- és izomfájdalmakat.
Tanács: Sammy Margo szerint a közös ágyban alváskor önzőnek kell lennünk. Olyan kezdőpozíciót válasszunk, ami kényelmes számunkra, még akkor is, ha emiatt némi fizikai távolság van a pár között.

hason fekvés

Hason fekvés
Pozitívum:A hason fekvés meggátolja a horkolást, mert a garat nem ernyed el a gravitáció hatására.
Negatívum: Ez a póz súlyosbíthatja a fogcsikorgatást, ráadásul idegi rendellenességeket is okozhat a felsőtestben: a nyak és a gerinc nem egyenes vonalú elhelyezkedése növeli az idegi nyomás valószínűségét, különösen idősebb emberekben, ami fájdalmat, kézzsibbadást okozhat.
Tanács: Érdemes latex habszivacsot használni, mert ez felveszi a testünk alakját, így jobb alátámasztást nyújt a gerincünknek, mint a hagyományos matracok.


Forrás: Medipress/Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés