2023. Szeptember 27. szerda
Svéd kutatók első ízben bizonyították kísérletekkel, hogy az alvás időtartama hatással van az ember külsejére, és a kipihent ember szebbnek és egészségesebbnek hat embertársai számára, mint a kialvatlan.

John Axelsson, a stockholmi Karolinska Intézet kutatója és csapata kutatásukkal hangsúlyozni kívánták az alvás jelentőségét, és felhívni a figyelmet az alvászavarok egyre fokozódó problematikájára. Ehhez huszonhárom, 18 és 31 év közötti férfit és nőt fényképeztek le két különböző állapotban. Egyszer hét órával azután, hogy 8 órát aludtak, másodszor pedig csupán öt óra alvást követően.

alvás

A második esetben a hatás fokozása végett a fényképezésig hátralévő 31 órában is ébren kellett maradniuk a résztvevőknek. Mindkét alkalommal ugyanúgy készítették elő és állították be őket, valamint lehetőleg azonos arckifejezést is kellett mutatniuk.

A képeket a kutatók végül 65 személynek mutatták meg, akiknek hat másodperc után meg kellett ítélniük, hogy a képen látható ember mennyire vonzó, egészséges és kipihent.

Kialvatlan állapotban az alanyok összességében alacsonyabb értékelést kaptak, mint a nyolc órás alvást követően, derült ki a British Medical Journal című szaklapban közzétett eredményekből, amelyek a kutatók szerint alátámasztják, hogy az emberek pontosan felismerik az arcon az alváshiányra utaló jeleket.

Az alváshiány és az egészség romlása közti összefüggést már számos kutatás bizonyította, éppúgy, mint az egészségi állapot és a vonzerő közti párhuzamot. A kutatók tehát ebben a láncolatban látják azon képességünk hátterét, hogy felismerjük az alváshiányt, és az taszítólag is hat ránk.


Forrás: MTI
2010. 12. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés