2024. Május 18. szombat
Bár számos film komikus részeként bukkannak fel az alvajárók, kevesen gondolnák, milyen gyakori ez a jelenség a valóságban is. A Stanford Egyetem Orvosi Karának tudósai arra a meglepő megfigyelésre jutottak, hogy az Egyesült Államok lakosságának nagyjából 3,6 százalékát érinti az alvajárás problémája, ami jóval több, mint amit feltételeztek.

A Neurology című lapban megjelent tanulmány szerzője, dr. Maurice Ohayon, a Stanford pszichiáter és viselkedéstudományi professzora munkatársaival közel 19 000 tizennyolc évnél idősebb embert kérdezett ki alvási szokásaikról, általános egészségi állapotukról, az általuk rendszeresen szedett gyógyszerekről, illetve mentális problémáikról. Azokat, akik alvajárásról is beszámoltak, annak gyakoriságáról is kikérdezték, továbbá arról, előfordult-e a probléma másnál is a családban, és történt-e velük már bármi veszélyes dolog alvás közben.

alvajárás

A megkérdezettek közel 30 százaléka számolt be arról, hogy már legalább egyszer megtörtént vele az alvajárás, és közülük is közel egyharmadnál nem ők voltak az első ilyen esetek a családban. Amint arról Ohayon beszámolt, ha valakinél havi rendszerességgel jelentkezik az alvajárás, az már rendkívül zavaró lehet, sőt egyre nőhet annak a veszélye, hogy valami baleset történik az illetővel.

A felmérésből az is kiderült, hogy a depressziós, illetve bipoláris emberek körében 3,5-3,9-szer nagyobb arányban fordult elő alvajárás, bár az nem derült ki egyértelműen, hogy vajon maga a pszichiátriai állapot vagy az arra szedett orvosság idézte-e elő az alvajárást. Azok körében is gyakoribb az alvajárás, akik recept nélkül kapható altatókat szedtek. A nemek és rasszok között azonban nem tapasztaltak jelentős különbségeket a kutatók.

Ohayon úgy véli, ahhoz, hogy az alvajárás hosszú távú következményeire is fény derüljön, a szakembereknek még további kutatásokat kell elvégezniük.


Forrás: Medipress
2012. 05. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés