2024. Április 16. kedd

Kanadai tudósok olyan automata aneszteziológiai berendezést fejlesztettek ki, mely az operációk során emberi beavatkozás nélkül adagolja az altatáshoz szükséges szereket.


A montreali McGill Egyetem tudósai szerint az altatógép az első a világon, amely nem csak beadja az altatás során a szereket, de automatikusan monitorozza is azok betegre gyakorolt hatásait, manuális beavatkozás nélkül.

altatás, műtét, altatógép

A kutatók szerint a McSleepy nevű rendszer az emberhez képest gyorsabban és pontosabban képes kiszámolni a megfelelő gyógyszerdózisokat az anesztézia bármely adott pillanatában. Arra lett tervezve, hogy biológiai információkat értékeljen ki, és folyamatosan alkalmazkodjon a változásokhoz, sőt, monitorozási hibákat is képes felismerni.

Ám a készülék csak megkönnyíti a munkát, nem veszi át az aneszteziológus szerepét a műtőben, közölte Dr. Thomas Hemmerling, aki a McSleepy berendezést egy gépjármű automata sebességváltójához hasonlította. „Az automata rendszerek az életben csak abban segítenek, hogy jobban teljesítsük feladatainkat, helyettesíteni nem tudnak bennünket.”

A készülék kifejlesztése öt évbe telt, és hét műtét során tesztelték, ám további több ezer alkalommal kell még tesztelni, mielőtt a kutatók megkapnák a kanadai egészségügyi hivatal jóváhagyását.


Forrás: Medipress
2008. 05. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés