2024. Május 18. szombat
Amerikai kutatók új, gyógyszermentes megoldást dolgoztak ki a sokakat kínzó álmatlanság kezelésére: az agy hűtését, amelyről a SLEEP 2011 nemzetközi kongresszuson számoltak be.

Az alvászavarban szenvedők néha altatószerek egész sorát próbálják ki, mire megtalálják azt a készítményt, amellyel jól tudnak aludni. Az Egyesült Államokban az álmatlanság, alváskutatók találkozóján Eric Nofzinger és munkatársainak előadása azért keltett nagy figyelmet, mert statisztikai adatok alapján minden tizedik amerikai felnőtt nehezen tud elaludni, éjszaka gyakran fölébred, és ezért kimerülten, fáradtan kel fel reggelente. Az alvászavar tehát igazi népbetegség.

Nofzingerék szerint a jó elalvás feltétele, hogy az agy homloklebenyének anyagcseréje csökkenjen, és ez szükséges a további nyugodt alváshoz is. Álmatlanság esetén ennek az agyi területnek az anyagcseréje fokozódik. A kutatók a vizsgálati személyeknek puha műanyagsapkát adtak éjszakára, amelynek csöveiben hideg víz áramlott, lehűtve az agy megfelelő részeit, ezáltal csökkentve a homloklebeny anyagcseréjét.

Az eredmények egyértelműen bizonyították, hogy agyhűtéssel az elalvás ideje és az alvás mélysége is javult. Az egészséges, jól alvó kontroll személyek lefekvés után átlagosan 16 percen belül álomba merültek, és az ágyban töltött idő 89 százalékát átaludták. Ehhez képest az álmatlansággal küszködők agyhűtés során 13 percen belül elaludtak, és éjszakai álmuk ugyanolyan hosszú és nyugodt volt, mint panaszmentes társaiké.

„Az, hogy a hűtés mértéke az alvás nyugalmával párhuzamos volt, azt bizonyítja, hogy az idegrendszer befolyásolásával az álmatlanság kezelhető. Úgy véljük, hogy ennek a módszernek a kidolgozásával a rossz alvás gyógyszermentesen gyógyítható” – nyilatkozta Nofzinger.


Forrás: MTI
2011. 07. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés