2024. Június 23. vasárnap
A Granny Smith fajtájú alma rendkívül sok olyan összetevőt tartalmaz, amely elősegíti a gazdag bélflórát – derül ki a Washingtoni Állami Egyetem munkatársainak friss kutatásából. Eszerint a gyümölcs rendszeres fogyasztása csökkentheti az elhízáshoz köthető betegségek kockázatát.

„Napi egy alma az orvost távol tartja” – szól a mondás, amelyen nemrégiben sikerült pontosítani. Az élénkzöld színben pompázó Granny Smith alma ugyanis a bélflórán keresztül hozzájárul a hosszantartó jóllakottságérzethez. A Food Chemistry című szakfolyóiratban megjelent eredmények alapján a gyümölcs nem emészthető részei – a rostok és a polifenolok – ellenállnak a gyomorsavnak. A szakértők többféle alma hatását is tesztelték egereken, hogy kiderüljön, melyikük fogyasztásának a nyomán termelődik több jótékony baktérium a bélrendszerben. A Granny Smith ebből a szempontból hasznosabbnak bizonyult, mint a Golden Delicious, a Gala, a Braeburn és más népszerű fajták – olvasható a beszámolóban. A savanykás ízéről ismert zöldalma különösen gazdag volt olyan nem emészthető összetevőkben, mint például a polifenolok. A kutatócsoport az egerek etetése után elemezte azok ürülékét. Az állatok között akadtak elhízottak is, és különbözőféle almát ettek. Bebizonyosodott, hogy a Granny Smith almát kapó elhízott egerek széklete megváltozott: hasonlítani kezdett a vékonyabb társaikéhoz. A felfedezés később hozzájárulhat az emberi súlyproblémák kezeléséhez is.

Általánosságban eddig is tudtuk, hogy az alma kiváló forrása a nem emészthető tápanyagoknak, ám újdonság, hogy ekkora különbség mutatkozik az egyes fajták között. Eredményeink segítenek a fogyasztóknak abban, hogy tudjanak választani a vásárlásnál, és segítségül hívják a gyümölcsöt az elhízás elleni harcban. A Granny Smith tápanyagai valóban megváltoztatták az egerek székletének összetételét, mégpedig jó irányban” – magyarázta Giuliana Noratto professzor.


Forrás: Medipress
2014. 10. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés