2024. Június 25. kedd
Az almalé rendszeres fogyasztása káros lehet az egészségre, de nem a benne nyomokban megtalálható arzén miatt: a gyümölcsé inkább a derékbőségre és a fogakra jelent veszélyt.

Néhány hónapja egy amerikai televíziós műsor kapcsán robbant az „arzénbomba”, egyesek szerint alaptalanul. Egy privát laboratórium ugyanis arzént mutatott ki az almaléből. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) szintén elvégezte a teszteket, de ők biztonságosnak ítélték a terméket. Miután a Consumer Reports című fogyasztóvédelmi magazin és más, szigorúbb előírásokkal rendelkező fogyasztói csoport is vizsgálódásba kezdett, az FDA úgy döntött, elgondolkodnak az arzénszintre vonatkozó előírások további szigorításáról. Az arzén néhány fajtája, mint például a rovarirtókban található változata mérgező, nagy mennyiségben rákot okozhat.

almalé

Az almalé fogyasztása azonban nem csak az arzén miatt lehet problémás. Bár található némi tápanyag, rengeteg benne a kalória, és néha több a cukor, mint a szénsavas üdítőkben. Kevés benne a fehérje és az ásványi anyag, hiányzik belőle az egész gyümölcsben megtalálható rosttartalom. Villámgyorsan juttatja be a kalóriákat a szervezetbe, az ember észre sem veszi, mennyit hörpint fel belőle. A nyers gyümölcsből meg sem tudna enni annyit.

Édesszájúvá válnak tőle a gyerekek, kiüti a nyeregből a sokkal értékesebb ételeket és italokat, valamint hozzájárul az elhízáshoz. „Gyakorlatilag cukros víz – jellemezte Judith Stern, a Kaliforniai Egyetem táplálkozástudományi professzora. – Nem adnám a 3 éves unokám kezébe.”

Ma már több terméket is vitaminokkal dúsítanak, így már nem csak üres energiaforrást jelentenek, ez azonban nem igazán győzi meg a szakembereket. „Ha önmagában egészségtelen valami, hiába tesznek bele vitaminokat, attól nem lesz jobb. Ha hízást okoz, akkor pedig egyértelműen helytelen választás” – jegyezte meg Karen Ansel, az Amerikai Dietetikus Szövetség szóvivője. 

Az Amerikai Gyermekorvosi Akadémia állásfoglalása szerint az almalé illeszkedhet az egészséges étrendbe, a szabályozás azonban nyersen fogalmaz: „a gyümölcslé nem bír tápértékkel a 6 hónap alatti gyermekek számára, az idősebbeknek is érdemesebb magát a gyümölcsöt adni.”Az Egyesült Államokban az almalé a második legnépszerűbb gyümölcslé a narancslé után.

Aki nem képes lemondani az almalé élvezetéről, az tartsa szem előtt a szakemberek alábbi javaslatait:
• Válasszon olyan italt, melyet kalciummal és D3-vitaminnal dúsított.
• A gyerekek csak pasztörizált változatot kapjanak.
• Hat hónapos kor előtt nem javasolt az almalé. Később se ajánlatos cumisüvegben vagy csőrös pohárban kínálni, mert ha egész nap iszogatják, károsíthatja a fogakat. Ugyanezen okból kifolyólag lefekvéskor se igyanak már belőle.
• 1-6 éves kor között a napi maximum 110-170 ml legyen, 7-18 éveseknek pedig 230-360 ml.
• A gyerekeket nyers gyümölcs fogyasztására kell biztatni.
• Ne vezessenek meg senkit a félreérthető címkefeliratok. A „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” nem jelenti azt, hogy nincs tele természetes cukorral. A „koleszterinmentes” meg egyenesen sületlenség, hiszen koleszterin csak állati eredetű élelmiszerekben van.


Forrás: Medipress
2011. 12. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés