2022. Október 02. vasárnap
Csökkentheti a születendő gyermeknél az allergia kialakulásának kockázatát, ha az anya a terhesség során kórokozókkal találkozik, állapították meg német kutatók állatkísérleteikre alapozva.

Azok a vemhes egerek, amelyekkel mikroorganizmusokban gazdag levegőt lélegeztettek be, az allergiával ellenálló utódokat hoztak világra. A kórokozók enyhe gyulladásos választ váltanak ki az anyában, így fokozódik a kórokozót érzékelő ún. Toll-like receptorok (TLR) kifejeződése, valamint több citokin, vagyis immunmolekula termelődik.

allergia, terhesség

A kutatók szerint az anyák TLR-jei elengedhetetlenek az allergia elleni védelem átadásában, ám pontos hatásuk egyelőre nem ismert. Tisztázásra szorul az is, hogy az anyától kapott védelem más allergének – például ételekben találhatók – esetében is érvényesülhet-e, hangsúlyozták a marburgi Philipps-Egyetemen zajló vizsgálatban résztvevő kutatók.

Ismert, hogy a környezeti mikroorganizmusoktól hemzsegő vidéken felnövő gyerekeknél ritkább az allergiás megbetegedés, mint városi, vagy mezőgazdasággal nem foglalkozó területeken nevelkedő társaik esetében. A feltételezések szerint a fejlődő immunrendszert erősíti a különböző kórokozókkal való találkozás.

Nem biztos azonban, hogy a gyermek immunrendszerének kell érintkeznie a mikroorganizmusokkal. Azt is kimutatták már, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó anyák gyermekeinél is ritkább az allergia függetlenül attól, hogy a gyermek találkozott-e kórokozókkal. A mostani vizsgálat eredményei ezt a jelenséget magyarázhatják.


Forrás: Medipress
2009. 12. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés