2021. Május 06. csütörtök

Fókuszban: Az alkoholizmus

Az alkohol okozta májkárosodások egyike az alkoholos hepatitisz, mely a májzsugor előtti utolsó stádium. Hogyan károsítja a májat a rendszeres alkoholfogyasztás, és mik a gyógyulás lehetőségei? Egyáltalán, van-e innen visszaút?
BŐVEBBEN


alkoholizmus, memória
A Cambridge Egyetem kutatói szerint az alkoholistákban az alkoholfogyasztás és az azt kiváltó helyzet közötti kapcsolat mintegy bevésődik az illető fejébe, ezért szabadulnak meg olyan nehezen függőségüktől, és ezért olyan gyakoriak a visszaesések
BŐVEBBEN


alkoholizmus
Érdekes összefüggést fedtek fel finn kutatók: vizsgálataik szerint az édesszájú alkoholisták nagyobb eséllyel tudnak leszokni az ivásról egy gyógyszer segítségével, mint az édességet nem annyira kedvelők.
BŐVEBBEN


túlsúly, alkoholizmus
Az emberi agyban a mértéktelen evés ugyanarra az élvezeti központra hat leküzdhetetlen erővel, mint egy másik szenvedélybetegség, az alkoholizmus. Kutatók erre vezetik vissza, hogy a túlsúly és az alkoholfüggőség egyre gyakoribb az amerikai társadalomban.
BŐVEBBEN


alkoholizmus, dopamin
Az alkoholizmus a leggyakoribb szenvedélybetegség, ami férfiak között kétszer olyan gyakori, mint nőknél. Egy tanulmány szerint a nemi különbség biológiai hátterében a dopamin nevű hormon áll.
BŐVEBBEN


alkoholt ivó férfi, alkoholista

A bánatukban ivóktól kezdve az unalmukban poharazgatókon át a súlyos alkoholfüggőségben szenvedőkig több kategóriába sorolhatók a szeszt fogyasztók. Egy érdekes gyógytea keverék nem csak a leszokást segíti, hanem csökkenti a másnaposság tüneteit is.


BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés