2021. Május 06. csütörtök
Az alkoholfogyasztás káros következményei közismertek; a mértékletességre akkor is érdemes törekedni, ha az alkoholizmus réme nem is fenyeget minket. Íme néhány tipp, hogy sikerüljön ellenállni az ivászatnak!

Sokan vannak, akik például újévi fogadalmuk keretében, vagy az egészségesebb életmód irányába tett lépésként szeretnének kevesebbet inni, de ehhez nem kapnak, nem találnak hasznos segítséget. A hiány pótolandó a Health24 összegyűjtött néhány tippet, amelyek betartásával sikerülhet visszafogni az alkoholizálást például egy barátokkal töltött estén, amikor amúgy könnyebben elszaladhat velünk a ló.

Alkoholnak ellenállni

Ne igyunk körről körre

A barátok roppant fontosak, de az egymásnak rendelt körökkel elveszthetjük a fogyasztás feletti kontrollt, hiszen annyit iszunk ilyenkor, amennyit a többiek. Találjuk meg a módját, hogy ki tudjuk kerülni a „kötelező” köröket. 

Mindig legyen kéznél egy pohár ital
A legjobb módszer, ha rendelünk magunknak valamit, és mértékletesen szürcsölgetve egész este kitartunk amellett az egy pohár ital mellett. Így ha valaki újabb italra csábítana, nyugodt lelkiismerettel mutathatunk a még kezünk ügyében lévő pohárra vagy üvegre. 

Nem hívjuk fel magunkra a figyelmet
Aki hangosan rendel, vagy látványosan nem alkoholt rendel, arra mindig felfigyelnek. Ha azonban csendesen eliszogatunk egy pohár italt, azt nem veszik észre. 

Tégy úgy, mintha
Az ásványvíz vagy a tonik külsőre éppen úgy néz ki, mint egy alkoholos ital – nyugodtan igyunk ilyenből akár többet is, a legtöbben azt gondolják majd, alkoholt iszunk. Fogadjuk el a meghívásokat, de alkoholmentesen. Amennyiben gyógyszert szedünk, pl. antibiotikumot vagy antihisztamint, akkor egyáltalán nem szabad innunk. Persze, ettől még ihatunk másokkal, csak mondjuk el, mi a helyzet, az emberek ezt általában tiszteletben tartják. 

Kevesebb alkoholtartalom
Igyunk inkább alacsonyabb alkoholtartalmú italokat. Léteznek könnyebb sörök is a piacon, és a fröccs is újra divatos, így aztán egész este fogyaszthatunk belőle, anélkül, hogy egy-két pohár bornak megfelelő alkoholnál többet vinnénk a szervezetünkbe. 

Jegeljük a problémát
Az italokat igyuk sok jéggel, így tovább tartanak, és kevesebb alkoholt iszunk. 

Rágcsálni jó
A perec, a chips és a sós mogyoró talán nem a legegészségesebb élelmiszerek, de a szórakozóhelyeken érdemes fogyasztani belőlük, mert üres gyomorra sokkal gyorsabban hat az alkohol – az alkohol az aszpirin melletti egyedüli vegyület, amely közvetlenül a gyomorfalon át szívódik fel. 

Segít a víz
Két pohár víz italozás előtt kifejezetten praktikus, hiszen egyrészt így megakadályozható, hogy azért igyunk, mert szomjasnak érezzük magunkat, másrészt közömbösíthetjük az alkohol vízelvonó tulajdonságát is. Érdemes minden alkoholos ital közé egy pohár vizet is beszorítani. 

Sörözés helyett vacsora
Ha csak beszélgetni mennénk barátainkkal valahová, érdemes megfontolni inkább egy vacsorát, mint sörözőbe menni.

A szimpla a barátod
Inkább ne kérjünk duplát semmiből – még akkor sem, ha egy jól ismert sláger arra buzdítana minket – hiszen ezzel máris túllépjük a mértéket, és onnantól már az út gyorsan ittassághoz vezet.

Húzzunk a nadrágszíjon
Csak korlátozott mennyiségben vigyünk magunkkal pénzt az estére, így azt is kordában tartjuk, mennyi italt rendelhetünk magunknak és barátainknak.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés