2021. Május 08. szombat

A hónap témája: Becsengettek!

Iskolakezdés

A kora ősz jellemzően nem a járványok szezonja, és mégis: a kisiskolás gyerekek szüleinek és az alsó tagozatos tanítónéniknek a tapasztalata szerint szeptemberben kiugróan magas az iskolai hiányzások száma. Hogyan lehetne megúszni ezt az időszakot betegeskedés nélkül?


BŐVEBBEN


Iskolakezdés, iskolaérettség
Az iskalakezdéshez nem elég, hogy a gyermek betöltse a hatodik életévét, kellően érettnek is kell lennie a nagy horderejű változásra. Mit is jelent pontosan az iskolaérettség?
BŐVEBBEN


kisfiú, tanulási zavar, diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia

Vannak olyan gyermekek, akik bár eszesek, intelligensek, mégis nehézséget jelent számukra az írás, vagy az olvasás elsajátítása, netán a számolással állnak hadilábon. Az időben felismert tanulási zavarok (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia) szakember segítségével korrigálhatók.


BŐVEBBEN


reggeli reggelizés iskolai

A reggeli elmulasztása egész napos teljesítményünkre hatással van, gyerekeknél pedig különösen káros lehet. Egy angol felmérés arra kereste a választ, hogy rá tudja-e nevelni az iskola azokat a gyerekeket a reggelizésre, akik családjában az nem szokás.


BŐVEBBEN


alvás, iskolai teljesítmény
A kilenc óránál kevesebb alvás, a késői lefekvés és az elalvást megelőző rituálék hiánya jelentősen befolyásolja a kisdiákok tudományos készségeinek fejlődését és ezzel együtt az iskolai teljesítményüket is, figyelmeztetnek szakemberek.
BŐVEBBEN


iskolai, részvétel, tanulás
Az, hogy egy diák figyel-e és aktív részese-e az órának, esetleg akár örökre elfordul-e a tanulástól, egy amerikai kutató szerint hat tényezőn múlik. Ezek befolyásolásával pozitív mederbe terelhetők a rosszul haladó iskolai tanulmányok.
BŐVEBBENVital - egészségügyi linkcentrumKeresés