2024. Június 25. kedd
Milyen tüneteket okozhat a cukorbetegség a bőrön? -  Íme, a leggyakoribb diabéteszes bőrtünetek:
A cukorbetegség és annak következményei sok szervet érinthetnek, beleértve a bőrt is. Amikor pedig a cukorbetegség miatt bőrtünetek jelennek meg, az mindig annak a jele, hogy túl magas a vércukorszint.

Milyen tüneteket okozhat a cukorbetegség a bőrön?

A diabétesz miatt megjelenő bőrtünetek mögött általában az alábbi okok állhatnak:
- a prediabétesz állapota,
- a fel nem ismert és ezért nem kezelt cukorbetegség,
- a cukorbetegség felülbírálatra szoruló kezelése – mivel pedig a diabetológiai kezelés időről időre változhat, a rendszeres kontroll a változtatás lehetősége miatt is elengedhetetlen. 11 bőrtünet, ami cukorbetegségre utal

Íme, a leggyakoribb diabéteszes bőrtünetek:

1. Sötétebb, bársonyos jellegű foltok

Ezek a jellegzetes foltok elsősorban a nyak hátulján, a hónaljakban, az ágyéknál jelennek meg, és a túl magas inzulinszintet jelzik – sokszor a prediabetes szakaszában. A jelenség neve acanthosis nigricans.

2. Sárgás, pirosas, barnás foltok

A necrobiosis lipoidica nevű állapot gyakran egy kis pattanásszerű kinövéssel kezdődik, ami idővel növekszik és duzzadtabbá, keményebb felületűvé válik. Előfordulhat, hogy körülötte lévő felület fénylőnek, porcelán-szerűnek tűnik, a bőr viszket, esetleg fájdalmas. Ez a panasz ciklikus jellegű, váltják egymást az aktív és az inaktív szakaszok.

3. Kemény, megvastagodott bőr

A digital sclerosis nevű bőrtünet főként az ujjakon, lábujjakon alakulhat ki, amelyek emiatt sokszor nehezebben is mozgathatók. Ha a cukorbetegség nincs (megfelelően) kontrollálva, a páciens úgy is érezheti, mintha kavicsok lennének az ujjhegyein. A kézháton, az alsó- és a felső karon is előfordulhat a keményebb, viaszos jellegű bőrfelület, ami előrehaladottabb fázisban más testrészeken is feltűnhet. Ez a probléma sokszor a komplikált vagy nehezen kezelhető cukorbetegség következménye.

4. Bőrfertőzések

A cukorbetegség alapvetően hajlamosít a bőrfertőzésekre, amelyekre olyan jelek utalhatnak, mint kipirosodott, duzzadt, fájdalmas bőrfelület, a viszketés, a száraz, pikkelyes foltok vagy például gombás fertőzések esetén a fehér, morzsalékos anyag a köröm alatt. Fertőzés minden bőrfelületet érinthet, diabétesz esetén sokszor a lábujjak közt, a körmökön, a fejbőrön alakul ki. Gyakori bőrfertőzések esetén érdemes cukorbetegség irányában is vizsgálódni.

5. Nyílt sebek és sérülések

A tartósan fennálló magas vércukorszint idővel rontja a keringés minőségét és idegi károsodást is okoz. Ez pedig megnehezíti a testnek, hogy gyógyítsa a sérüléseket, különösen a lábon. Ez emiatt kialakult nyílt sebeket diabéteszes fekélyeknek nevezik. Éppen ezért nem csak a cukorbetegség kezelése döntő jelentőségű, de a lábak mindennapos ellenőrzése és a fekélyek speciális kezelése is.

6. Extrém száraz, viszkető bőr

A magas vércukorszint egyik leggyakoribb bőrtünete a száraz, viszkető bőr, amit tovább súlyosbíthatnak a bőrfertőzések és a gyenge vérkeringés.

7. Fénylő foltok a lábszáron

A cukorbetegség okozta vérellátási zavar miatt előfordulhat, hogy fénylő, vöröses színű göbök, ovális foltok jelennek meg a bőrön. Ez az ún. diabéteszes dermopátia, mely jellemzően az alsó lábszáron fordul elő. Mivel nem okoznak jelentős panaszt és nem is feltűnőek ezek a foltok, sokszor összekeverik őket az ún. öregségi foltokkal.

8. Hirtelen kialakuló vöröses-sárgás papulák

Az eruptív xanthoma nevű bőrbetegség 1-5 mm-es, vörös vagy sárga papulák formájában jelenik meg. Ezek a pattanásra hasonlító göbök hirtelen alakulnak ki, főleg a végtagok, illetve a fenék bőrfelszínein, és többnyire érzékenyek, viszketőek. Jellemző, hogy ilyen esetekben a cukorbetegség mellett emelkedett trigliceridszint is jelen van.

9. Sárgás lerakódások a szem körül

A xanthelasma leggyakrabban magas koleszterinszintre utal, de a nem kezelt cukorbetegség jele is lehet.

10. Vörös orcák

A rubeosis diabetica nevű jelenség főleg a fiatalabb cukorbetegeknél fordul elő, elsősorban a rossz keringés, a hajszálerek sérülése miatt. Ritkább esetben a vörös foltok megjelenthetnek a tenyereken, talpakon is.

11. Vízhólyagok

Ritkán bár, de előfordulhatnak vízhólyagok is a cukorbetegség miatt. Főként a felkaron, a kézen, a lábfejen, a lábon jelenhetnek meg ezek a fájdalmatlan hólyagok, akár csoportokban.

- A cukorbetegséggel összefüggő bőrpanaszok kezelésében egyaránt szükség van a rendszeres diabetológiai ellátásra, a dietetikai iránymutatásra és bizonyos esetekben a bőrgyógyászati kezelésre – ismerteti dr. Borbola Kinga, bőrgyógyász, klinikai onkológus. – Ez utóbbi nem csak a komfortérzeten képes jelentősen javítani, de szakszerű kezeléssel megállítható az állapotromlás is.

 


Forrás: Dermatica
2023. 05. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés