2020. Október 30. péntek
A függőség szó hallatán a legtöbben a drogokra és az alkoholra gondolunk, pedig bármilyen tevékenység iránt függővé válhatunk, ha az jutalomérzettel jár – a videojátékoktól kezdve az evésen át a munkáig.

Dr. Mark Griffiths, a Nottingham Trent Egyetem szerencsejáték szakértője 25 éve tanulmányoz szerencsejátékosokat. Szerinte a szerencsejáték-függőség szélsőséges formája éppen olyan káros, mint drogfüggőség. Az egyén ilyenkor ugyanis – hogy például a játékszenvedélyét csillapítsa – ugyanolyan szociális problémák elé kerülhet, mint a droghasználók: egy idő után erre költi minden pénzét, és tönkremehet a családi élete, elvesztheti a munkáját.

függőség

Emellett súlyos egészségügyi problémák is jelentkezhetnek: szorongás, depresszió, emésztési zavarok, migrén, álmatlanság és az öngyilkosság gondolata. Sőt a megvonási tünetek is hasonlóak lehetnek a drogosokéhoz, vagy az alkoholistákéhoz. A szerencsejáték megvonása esetén hidegrázás, légzési nehézségek, izomfájdalmak és szapora szívdobogás is felléphet.

Fontos azonban az ehhez hasonló tevékenységek esetében különbséget tenni a túlzott lelkesedés és a függőség között. Griffiths szerint az alapvető különbség, hogy a túlzott lelkesedés még pozitív dolgokat is hozzátehet az ember életéhez, a függőség azonban már csak romboló hatású.

Egyelőre pontosan nem ismert, hogy kinél alakulhat ki biztosan valamilyen viselkedési függőség. A hajlamot azonban sok tényező befolyásolhatja, mint például a genetika, a depresszió vagy a környezeti tényezők, és a többi. A szakértők szerint a viselkedési függőség talán nem olyan látványos, de ugyanolyan komolyan kell venni mint a drog- vagy alkoholfüggőket, és nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a kezelésükre is.


Forrás: Medipress
2011. 12. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés