2019. Május 27. hétfő
Az egészségtelen életmód és a következtében kialakuló magas vércukorszint miatt az arc gyorsabban öregedik, ezért az érintettek koruknál idősebbnek látszanak – idézte kutatók megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

A holland Unilever élelmiszeripari vállalat kutatói 602 középkorú embert vontak be tanulmányukba, akik vércukorszintjét mérték, majd hatvan független értékelőt megkértek arra, hogy a résztvevőkről készült fényképek alapján becsüljék meg korukat.

vércukorszint

Jellemzően egy évvel fiatalabbnak gondolták az értékelők az alacsony vércukorszintű embereket a magas vércukorszinttel élőkhöz képest, a diabéteszes betegeket pedig még utóbbiaknál is fél évvel idősebbre becsülték.

A kutatók feltételezik, hogy a bőr feszességét adó kollagénhez kötődhetnek a felhalmozódott cukormolekulák, ez okozhatja, hogy idősebbnek tűnik az, akinek magas a vércukorszintje.

„Ennek a tanulmánynak az eredményei ismét aláhúzzák, hogy mennyire fontos a vércukorszint szabályozása a középkorúak jóllétéhez és egészségéhez” – hangsúlyozta Diana van Heemst, a Leideni Egyetem munkatársa, az Age című szakfolyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.


Forrás: MTI
2011. 12. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés