2021. Január 16. szombat
Egyes betegségekre jellemző formák -  Távolabbi okok, egyéni reakciók -  Kell-e csillapítani a köhögést?
A köhögés önmagában nem betegség, hanem annak kísérő tünete. Bár a szenvedő alany számára kellemetlen, mégis hasznos jelenség, hiszen sokféle formában mutatkozhat, és jellege elárulja az orvos számára, miféle megbetegedéssel áll szemben. A köhögés csillapítása sok esetben a betegség kezelésének része, ám van, amikor kifejezetten káros: a köhögés ugyanis a légutak megtisztítására szolgáló, igen fontos védekezőreflex.

A köhögés típusait tekintve általában száraz és nedves (másképpen improduktív és produktív) köhögést különböztetünk meg aszerint, hogy távozik-e közben váladék a légzőrendszerből vagy sem. Mindkét típusa lehet olyan jellegzetes, hogy már hangja alapján is gondolhatunk bizonyos megbetegedésekre.

köhögés

Egyes betegségekre jellemző formák

Száraz köhögés esetén – amely általában fájdalmas – az egyes kilégzések igen rövidek, a hang éles, néha rekedtté vagy ugató jellegűvé válik.

Tüdőtágulásban jellemző a bő, fokozódó köpetürítéssel járó köhögés, amely tartós, könnyen felszakadó, néha szinte ugató jellegű. Ennek alkalmával a köpet nagy tömegben ürül, mennyisége naponta több száz milliliter is lehet. Szintén bő köpetürítés jelentkezik átmenetileg hörghurut, tüdőgyulladás, influenza esetén, de előfordul más, akut megbetegedésben is.

Ugyancsak jellegzetes a tüdővizenyős beteg köhögése, mely hörgő jellegű, és ezenkívül híg, néha rózsaszínű, habos köpet igen bő ürítése kíséri.

A főhörgő vagy a hörgők szűkületével, elzáródásával járó, ún. stridoros (sípoló) köhögés hangja éles, néha metsző, száraz, kínos jelleg, ami valamilyen akadály – legtöbbször daganat – gyanúját kelti.

Mellhártya eredetű lehet a csupán belégzéskor keletkező, apró köhögés, melyet mély belégzés vált ki. Az állva kínzó, fekve megszűnő köhögés a rekeszizom vagy a mellhártya megbetegedésére utal. Ha a probléma főleg fekve gyötör bennünket, mellűri folyamatokra gondolhatunk.

Száraz köhögéssel jár kezdetben a tüdőgyulladás, különösen, ha mellhártyaizgalmat idéz elő. A fennálló mellhártyagyulladás fájdalmat okoz kilégzéskor így köhögéskor is –, ami a beteget az inger elfojtására kényszeríti.

A köhögési ingert kiválthatják izgató anyagok is, így a dohányzás vagy bizonyos gázok belégzése. Az akut és krónikus hörghurut száraz, később nedves köhögéssel jár, de a szívelégtelenségnek is lehet első jele a köhögés, mely ez esetben rendkívül makacs, és nem reagál köhögéscsillapítókra sem.

A tüdőasztmás roham száraz köhögéssel, esetleg igen kínosan felköhögött, üvegszerű, kevés, sűrű, tapadós nyák ürítésével jár; a roham oldódásakor a köpet már nagyobb mennyiségű és hígabb.

Távolabbi okok, egyéni reakciók

Felsorolásunk nem teljes, de természetesen érinti a leggyakrabban előforduló, karakteres, mellkasi eredetű köhögéseket – ezeket azonban mellkason kívüli problémák is okozhatják (például szívproblémák, a fül gyulladása, agyhártyagyulladás, stb.).

Általánosságban elmondható, hogy a köhögés minősége, hangja, intenzitása egyéni, s részben fegyelmezettség kérdése is, jellegéből pedig nem mindig lehet következtetni a betegség súlyosságára. Fontos tudni, hogy a száraz, improduktív köhögés nem feltétlenül szervi megbetegedés következménye. Ideges eredetű köhécselés, köhintés pedig sok ember szokása, mellyel például zavarát igyekszik leplezni.

Kell-e csillapítani a köhögést?

Hasznosságától függően szükséges a köhögést gyógyszeresen befolyásolni. Ez a minősítés talán magyarázatra szorul: hasznosnak nevezzük a köhögést, ha produktív, vagyis ha a légutak nyálkahártyájáról valamilyen káros, ingerlő anyagot, váladékot távolít el. A köhögés intenzitásának csökkentésére azonban a produktív köhögés esetén is szükség lehet: ha ugyanis nagyon heves, a beteget erősen fárasztja, esetleg veszélyes vérnyomás-emelkedést, vérzést, szívgyengeséget is kiválthat.

A száraz bronchitis vagy a mellhártyagyulladás kiváltotta improduktív köhögés feleslegesen fárasztja a beteget, ezt mindenképpen csillapítani kell. Mérsékléséhez sokszor elegendő a levegő páratartalmának növelése. A garat nyálkahártyájáról kiváltódó száraz köhögés cukorka szopogatásával is kiváltható.

A csillapításra alkalmasak azok a szerek is, amelyek a központi idegrendszeren keresztül gátolják a köhögési reflexet, de ezek használatakor mindig kérjük ki az orvos véleményét. A leggyakrabban használt készítmények a köptetők: ezek megkönnyítik, gyorsítják a köpet kiürítését a légcsőből és a hörgőkből. Fokozzák a váladék termelődését, ami csillapítja a száraz köhögést, és elfolyósítják a tapadós nyákot, ez pedig produktívvá teszi a köhögést.


Szerző: Dr. Jakab Csilla
2005. 08. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés