2020. Július 04. szombat

Gyermekbetegségek

Iskolakezdés

A kora ősz jellemzően nem a járványok szezonja, és mégis: a kisiskolás gyerekek szüleinek és az alsó tagozatos tanítónéniknek a tapasztalata szerint szeptemberben kiugróan magas az iskolai hiányzások száma. Hogyan lehetne megúszni ezt az időszakot betegeskedés nélkül?


BŐVEBBEN


tetű
A legzártabb magánóvodáktól a legelegánsabb iskolákig bárhol előfordulhat tetűfertőzés. Bármilyen kellemetlen, ha az óvó- vagy tanítónéni erről értesíti a szülőket, kétségbeesésre semmi ok, hiszen ma már hatékony és diszkrét szerek állnak rendelkezésre, amelyek nemcsak eltüntetik a hajas fejbőr élősködőit, hanem egy ideig távol is tartják ezeket.
BŐVEBBEN


vérzészavar

Nem könnyű feladat a szülő, elsősorban az édesanya számára, hogy az elszakadás időszakában kellőképpen odafigyeljen serdülő lánya problémáira. Milyen zavarok állhatnak elő a menstruáció terén?

BŐVEBBEN


baleset gyermekbaleset játék
A világot felfedezni vágyó gyermek veszélyérzete sokkal kisebb a kíváncsiságánál. Nyáron különösen sok a gyermekbalesetek száma, de a lakást is biztonságossá kell tenni az apróságok számára.
BŐVEBBEN


mérgező, növény, mérgezés

Ki gondolná, hogy dédelgetett szobanövényeink levele, szára vagy gyökere akár mérgező is lehet?


BŐVEBBEN


pöszeség
A beszédtanulás kezdeti szakaszában majdhogynem természetes jelenség, ha a gyerek egyes hangokat nem tud pontosan kiejteni. A pöszeség és más beszédhibák tartós megléte fogszakorvos és logopédus segítségét igényelheti.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink
A gyermekkori elhízás A Gilbert-kór Picinykék cipője Lázas éjszakák Urológiai megbetegedések kisgyermekkorban Miért köhög a gyerek? Nőgyógyászati problémák gyermek- és serdülőkorban A fülfájásról gyermek-fül-orr-gégész szemmel Méreg a fiók mélyén Vakbélgyulladás gyermekkorban Hogyan kerülhető el a kutyatámadás? Asztali búbánat: felszívódási zavarok Intimtorna: a rejtett izmok tornája Mit mond az éjszakai ágybavizelésről a gyermekpszichiáter? Dugulás-elhárítás: orrszívás kisgyermekkorban Asztma bronchiale gyermekkorban Az asztma vizsgálata Az orrfújást is tanulni kell! Lázmérés-kisokos Mit kell tudni a vérvételről? A bárányhimlő tünetei, kezelése A fitymaszűkület Torokgyík és társai Ne törje magját! A ciántartalmú őszibarackmag Az első nőgyógyászati vizsgálat Szívbetegek lehetnek az elhízott gyerekek Nyirokcsomó-megnagyobbodás gyermekkorban Iskolakezdés az ortopéd orvos szemével Néhány szó a gyógytestnevelésről Kötelező védőoltások gyermekeknek Lázcsillapítás gyermekkorban Immunrendszer-erősítés kisgyermekkorban Babavédelem az új influenza ellen Az arc- és homloküreg-gyulladás A gyermekkori nátha szövődményei Fülfájás télen-nyáron Mandulaműtét gyermekkorban A skarlát Gyermekek ultrahangos kivizsgálása Vérnyomásmérés gyermekkorban Laparoscopia: nézzünk tévét műtét közben Oknyomozás hasfájás-ügyben Bébibajok: emésztési problémák csecsemőkorban A leggyakoribb gyermekkori szívbetegségek Ártalmatlan szívzörej gyermekkorban A hirtelen csecsemőhalál kockázati tényezői Légzési nehézség újszülöttkorban Az obstruktív alvási apnoé szindróma Ha üres a herezacskó: a rejtettheréjűség A tejallergia tünetei, megelőzése és kezelése
Az újszülöttkori sárgaság Az asthma bronchiale nem gyógyszeres kezelése Náthás gyerekek panaszainak kezelése 4 dolog, ami túlzott nyálképződést okozhat gyerekeknél Tanítsuk meg a gyereket orrot fújni! A cukorfogyasztás csökkentése gyorsan javítja az elhízott gyerekek egészségét Szülők a kórházi ágy szélén A reuma nemcsak az idősek betegsége! Létezik természetes gyógymód asztmára? Fejtetű nem akadály? Védtelenné teszi a gyerekeket a túl sok antibiotikum Új szakmai protokoll a gyermekkori lázcsillapításban A gyermekkori láb- és bokaproblémák felismerése Gyermekkorban is támad a magas vérnyomás Gyermekkori hasfájás: kérdések és megoldások 1 éves kor alatt ingyen jár a Pneumococcus elleni védőoltás Éjszakai bepisilés gyermekkorban Mákszemnyi vámpír: a fejtetű A gyermekkori tüdőgyulladás Vörös és fehér: a leukémia Hogyan ismerhető fel a lázgörcs? Mozgássérült gyerekek ortopédiai műtétei A baba bőre: pelenkakiütés (pelenkadermatitisz) Az éjszakai bevizelés komoly betegség Éjszakai ágybavizelés gyermekkorban Ciszta gyermek- és serdülőkorban Hallásjavítás hallókészülékkel A fogszabályozás és az állcsont-ortopédia Az ajak- és szájpadhasadék Vizsgálják a gyermeket Cukorbabák: a gyermekkori cukorbetegség Az egészséges táplálkozás alapelvei gyermekkorban A gyerekeket is fenyegeti a metabolikus szindróma Gyermekek fényvédelme A gyermekszemészet fejlődése Magyarországon Gyermekkorban jelentkező szembetegségek Szemészeti szűrővizsgálatok csecsemőkorban Ha a gyermek elájul Alacsonynövés gyermekkorban Ortopéd ambulancia Dudor a térd alatt: a Schlatter-Osgood-féle betegség Kedvencem a tornaóra Hanyag tartás, M. Scheuermann Tartásjavító torna – Nem csak gyerekeknek Fél lábbal a földön Ha gáz van a lufival: a latexérzékenység Mérgező növények Mérges ólomkatonák: az ólommérgezés Egészségre nevelés az iskolában

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Klenk Zsolt fogszakorvos
Dr. Klenk Zsolt
Fogszakorvos
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés