2018. Március 24. szombat

Szemészet

látás, szem

Szemgolyónk, a látás szerve, egy különleges érzékenységű kamerát rejt. Ez a bonyolult szerkezet a külvilág ingereinek mintegy kétharmadát fogadja, és továbbítja idegingerületként az agyba.


BŐVEBBEN


kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás kiváltói lehetnek vírusok és baktériumok is. A leghatásosabban a baktériumos eredetű fertőzések gyógyíthatók, antibiotikumokkal jól kezelhetők, de a vírusok ellen is vannak már kiváló hatású gyógyszerek.


BŐVEBBEN


zöld hályog glaukóma
A zöld hályog, vagyis a glaukóma lényege a kórosan megemelkedett szemnyomás, mely kezelés nélkül a látóidegfő, a látótér, végül a látásélesség károsodásához vezet.
BŐVEBBEN


Egy 26 éves kínai férfinál ritka szemprobléma, úgynevezett retinaleválás állt elő, miután több napon keresztül szinte szünet nélkül használt egy mobiltelefonos csevegőalkalmazást. A retinaleválás megfelelő orvosi kezelés hiányában vaksághoz is vezethet.
BŐVEBBEN


Sokaknak ismerős az érzés: egész nap a monitort bámulva délután már szinte alig látunk, szemünk száraz, vörös és fáradt. Azonban ne csüggedjünk, van remény!
BŐVEBBEN


UV-sugárzás, szem

Míg a bőrt pigmentsejtjei bizonyos fokig védik az UV-sugarakkal szemben, addig a szem sokkal kiszolgáltatottabb a káros sugárzásnak. Az ózonpajzs vékonyulása szemünknek is árt; védekezzünk UV-szűrős napszemüveggel!


BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Mit együnk, hogy jobban lássunk? Szembetegséget okoz a számítógép? Tények a krokodilkönny-szindrómától a hagymás könnyezésig Hogyan vigyázzon szeme fényére? Megőrizhető-e makulátlanul a makula? Elkerülhető-e az idősebbek látásromlása? Szempanaszok, amelyek betegségre utalnak Időskori szembetegségek Hat tipp, amellyel óvhatja látását A sárgarépa segít az öregedő szemnek Hogyan óvhatja gyermeke látását? Akik fantomszemmel látnak A spenót hatékony fegyver a szürkehályog ellen? Súlyos szemkárosodást okozhat, ha védőeszköz nélkül néz a napba! Szaruhártya-sérülést okozott a parti-kontaktlencse Akár vakság is lehet egy jó buli ára A zöld hályog okát kutatják Idővel egyre rosszabbul lát? Nem kell beletörődnie! Tegye le végleg a szemüvegét! Nem kell szemüveg majd az új iPadhoz Megtalálták az örökletes vakság génjét Erre vigyázzon, ha kontaktlencsét visel! Szabaduljon meg az olvasószemüvegétől! Látásjavítás az aktív életet élőknek Szemüveg vagy lézeres szemműtét? Ma már elérhető a lézeres szürkehályogműtét Lézeres látásjavítás 45 felett Veszélyes-e a lézeres dioptriakorrekció? Szürkehályog? Ezek a legmodernebb kezelések! A lézeres látásjavítás fejlődése Hogyan vigyázzon a szeme fényére? Homályba borult szemek: a szürkehályog
Az órák közti szüneteket töltsék a gyerekek a szabadban! Tetrisszel a tompalátás ellen? Öregedő szemek Nagyobb a nők pupillája Ritka szembetegséget gyógyít a Botox Mire utalhat a szemremegés? Génterápiával visszaadható a látás Télen is elkél a napszemüveg! Egyszerre csak az egyik szemünkkel látunk Vakságot okozhat a kontaktlencsében való alvás Egyre fiatalabbakat érint a szürke hályog Télen gyakori a száraz szem szindróma Máshogy látjuk a színeket alvás után A szem allergiás betegségei Egészséges látás nélkül nem élvezhető a 3D-s mozizás Tesztoszteronhiány miatt is kiszáradhat a szem A jobb látásért ezt egye! A szürke hályog és műtéti kezelése Fusson, hogy meg ne vakuljon! Rövidlátás ellen ki a szabadba! Öltés nélkül műthető a szürkehályog A kancsalság és kezelése A kötőhártya-gyulladás típusai és kezelésük Mikor segít a lézeres szemműtét? Fókuszban a szem egészsége – nyáron is Más színben látja a világot? Könnyel könnyebb: a száraz szem szindróma Az időskori vakság leggyakoribb oka: makula degeneráció Egy szem árpa A gyermekszemészet fejlődése Magyarországon Szemészeti szűrővizsgálatok csecsemőkorban Gyermekkorban jelentkező szembetegségek

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Klenk Zsolt fogszakorvos
Dr. Klenk Zsolt
Fogszakorvos
Dr. Maglics Szilvia Fül-orr-gégész, audiológus szakorvos
Dr. Maglics Szilvia
Fül-orr-gégészet
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés